Maia Sandu a reacționat la decizia „Moldovagaz” privind auditul datoriilor istorice

Decizia Consiliului de observatori al „Moldovagaz” privind aprobarea auditului extern al datoriilor istorice nu este o noutate. În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, șefa statului, Maia Sandu a menționat că s-ar fi mirat, dacă respectivul consiliu aproba auditul, din motiv că majoritatea o deține ”Gazprom”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: M-aș fi mirat dacă ar fi acceptat rezultatele acestui audit, dar acum nu ne interesează dacă acceptă sau nu acceptă. Noi avem probe. Avem dovada unui audit făcut la nivelul standardelor internaționale prin care se spune că datoria Republicii Moldova nu este de 700 și ceva de milioane de dolari. Datoria „Moldovagaz” este de nouă milioane și aici tot întrebări la „Gazprom” avem, pentru că, repet, „Gazprom” este acționar majoritar la „Moldovagaz” și este responsabil de eventuale datorii.”

În același timp, șefa statului nu crede că „Gazprom” ar sista livrările de gaze atât în regiunea transnistreană, cât și pe malul drept al Nistrului. Însă, în cazul celui mai sumbru scenariu, Republica Moldova are posibilitatea să diversifice resursele energetice de la alți parteneri.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Noi putem să cumpărăm gaze naturale și pentru regiunea transnistreană, evident, contra plată. Deci asta este soluția firească. Altfel, evident, pe partea de curent electric, România este o sursă, chiar dacă nu avem suficiente capacități. Ucraina – nu este clar pentru moment. La moment ei se pot asigura și au aceste capacități, dar dacă Federația Rusă va începe să bombardeze, așa cum a făcut-o iarna trecută, evident că Ucraina nu va avea capacitatea să ne vândă nouă curent electric.”

Amintim, Consiliul de administrare al companiei ”Moldovagaz” nu a aprobat raportul de audit al datoriilor istorice pretinse de concernul rus „Gazprom”. Subiectul, inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului din data de 2 noiembrie. Astfel, din cei șase membri ai Consiliului de observatori, patru persoane, care reprezintă „Gazprom”, au votat „împotrivă”. În același timp, într-un comunicat publicat, ieri de „Gazpom” se menționa că partea moldovenească a fost notificată în prealabil despre această circumstanță, dar nu a întreprins nicio acțiune pentru a o elimina.