MAIA despre noile reglementări din domeniul funciar și responsabilitățile deținătorilor de terenuri

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat despre noile reglementări pentru deținătorii de terenuri. Astfel, aceștia vor fi obligați să comunice APL-urilor toate modificările efectuate la forma de proprietate. Se întâmplă după ce, autoritățile au revizuit și promovat o nouă redacție a Codului Funciar ce va intra în vigoare la 7 martie 2025. Pentru o mai bună organizare și gestionare acestora, au fost stabilite patru categorii esențiale.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: „În acest sens noi avem patru categorii. Este proprietatea privată, deci dreptul la proprietate pe terenul respectiv. Este arenda care se împarte. Poate fi până la cinci ani înregistrată la nivel APL, nivelul întâi, adică la nivel de primărie sau mai mult de cinci ani care poate fi înregistrat la Agenția Servicii Publice. Avem terenurile în subarendă și ultima categorie care nu era nicăieri reglementată și nu era posibil de arătat ce și cum se folosesc aceste terenuri, deci este vorba despre terenurile aflate în posesiune.”

La rândul său, șeful Direcției îmbunătățiri funciare și fond funciar al MAIA, Angela Dogotari a menționat care sunt responsabilitățile fermierilor și deținătorilor de terenuri la întocmirea cadastrului funciar.

ANGELA DOGOTARI, șeful Direcției îmbunătățiri funciare și fond funciar al MAIA: „Conform codului funciar, în termen de 30 de zile, fiecare proprietar de terenuri și deținător de terenuri este obligat să informeze, în scris, autoritatea publică locală despre schimbarea modului de folosință. Totodată, este necesar de declarat primăriilor arenda până la cinci ani, după cinci la oficiul cadastral teritorial și ceea ce s-a inclus, o rubrică nouă, este posesiunea.”

Fermierii care furnizează date eronate vor fi nevoiți să restituie subvențiile primite și vor fi incluși în lista de interdicție la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Termenul limită pentru prezentarea informațiilor este recomandat să fie până în luna mai.  Contractele pe termen de până la 5 ani vor fi înregistrate în registrele contractelor de arendă ale primăriilor, iar cele încheiate pe un termen mai mare de 5 ani vor fi notate în registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial. De asemenea, fermierii cu terenuri aflate în posesiune trebuie să le declare primăriei.