Anul 2022 s-a caracterizat printr-o creștere a cererii de forță de muncă și o scădere a ofertei forței de muncă.
Mai exact, notează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe parcursul anului trecut au fost înregistrați circa 35.000 de șomeri sau cu 6% mai puțini decât în 2021, în timp ce numărul locurilor vacante înregistrate în aceeași perioadă a fost de aproximativ 32.000, în creștere cu 12% față de anul precedent.
Aici trebuie de precizat că, lipsa forței de muncă a crescut chiar dacă locurile vacante cu salarii mai mari de 5.000 de lei s-au majorat până la 40%.
În aspect teritorial, cererea forței de muncă a fost concentrată în mare parte în municipiul Chișinău, Bălți, Ungheni și UTA Găgăuzia, un total de 14.700 de locuri vacante. Cu toate acestea, numărul șomerilor înregistrați oficial în cele patru subdiviziuni teritoriale a fost de 7.430.
Totuși, în majoritatea raioanelor a persistat surplusul de forță de muncă.
Distribuind locurile de muncă vacante după activități economice se observă că cele mai multe locuri au fost înregistrate în următoarele activități economice: Alte activități de servicii, Industrie, Construcții, Comerț cu ridicata sau amănuntul și Agricultură.