Mai puțin lapte de oi din cauza secetei
Vremea secetoasă a cauzat mari probleme crescătorilor de animale, care se plâng că nu le vor ajunge furaje în acest an. Isai Căldare din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia are o stână cu peste 500 de capete. Pasiunea pentru oile de prăsilă a început încă din copilărie, iar în toată experiența sa, nu s-a mai confruntat cu astfel de situație.
„Cogâlnicul totul a secat, iată avem noroc că am tras apă și iată le dăm apă de la robinet, dar așa pe Cogâlnic nu-i nimic, dar văd că lapte mai dau, dacă le dau apă mai dau ceva lapte. Chiar dacă este secetă, sunt grăsuțe nu-s slabe.” ne-a spus fermierul Isai Căldare.
Fermierul spune că în această perioadă dificilă o mare problemă este și realizarea produselor pe care le obține.
„Lâna asta eu acum nu am unde o da. Anul trecut, mai anul trecut, am dus-o la gunoi și pieile la fel, trebuie să le încarc, am și în partea cealaltă și să le duc la gunoi. Nu am unde o da. Înainte tot lua, totul primea, acum nu o ia nimeni. O duceam înainte la fabrică și ne dădea bani, furaje, dar acum nimic, o încarc că mai am pe gard și în partea cealaltă și o duc ca să fac curățenie.” ne-a spus Isai Căldare.
Lanurile sunt uscate, iarbă pentru păscut, aproape că nu a mai rămas pe imaș. De aceea și oile dau mai puțin lapte decât înainte. Vasile este din aceiași localitate și are 15 oi, pe care le-a adus la stâna lui nea Isai. Și asta pentru că îngrijirea lor necesită mult timp, iar laptele vândut nu-i acoperă cheltuielile.
„Este foarte costisitor ca să te întreții singur, reieșind din faptul că o singură oaie aduce între 100 și 200 de mililitri de lapte. Trebuie să ai foarte multe oi pentru a obține minimum necesar de brânză. Spre exemplu la 200-300 de oi, în perioada aceasta de secetă, la amiază aduce o găleată, ceea ce este foarte greu în această perioadă.” ne-a spus crescătorul de oi, Vasile Gâscă.
„Iată groapa asta, ca sa o faci așa ca oamenii ar trebui să fie betonată, dar noi nu avem puterea ceea ca sa o betonez și pun cate ceva și vad că se primește. Facem tot din păpușoi, dacă era grâu, mai puneam și paie, când treieram puneam și lucernă, dar acum dacă nu este, punem și păpușoi ceea ce rămâne.” ne-a spus fermierul Isai Căldare.
Potrivit specialiștilor, în ultima perioadă, numărul de oi și capre s-a redus cu 6 la sută, populația fiind asigurată cu produse lactate în proporție de 60%.