Strigăt de disperare din partea unui agricultor din Telenești. În plină iarnă, fermierul a rămas cu trei tone și jumătate de morcov în câmp, după un an întreg de muncă și investiții, pentru că nu are unde să-și vândă marfa.
”Iată-l, uitați-vă ce morcov! Eu am 3,5 hectare, am avut în total 4 hectare, am mai scos câte vreo două fâșii. Tot am încercat la piață ne-am dus, am stat vreo 10 zile cu un bus, l-am dus la un băiat la stână pentru oi, că nu mergea, asuda în saci, se strica, asta o fost prin luna august. Și la moment stăm cu el pe deal. Și el e ideal, e perfect, de ce nu-l vinzi? N-am cui îl vinde!”
Imaginile de la fața locului au fost făcute de activistul Vasile Costiuc. Acesta susține că problema constă în faptul că rețelele de marketuri din țară abundă de fructe și legume de import, iar producătorii locali sunt lăsați în voia sorții”, susține Serghei Rusu
”Noi importăm anual producție agro-alimentară în valoare de un miliard de euro! Noi finanțăm economia altor state! Pentru că la noi acasă s-a pus mâna pe tot ce înseamnă retail. // 5.43 – 6.04 Ia uitați-vă ce morcov! Ce morcov fantastic! Și noi am ajuns să pierdem piața noastră în favoarea unor producții străine! Și noi de batem joc de fermierul nostru, de țăranul nostru care produce locuri de muncă la noi acasă, care produce bani pentru noi, pentru societate!”, a specificat activistul Vasile Costiuc.
Fermierul spune că nu doar morcovii nu-și găsesc locul pe piața moldovenească, în câmp au mai rămas plantațiile cu varză, iar la depozit stau tone de ceapă, pe care nu le poate vinde. De altă parte acesta trebuie să-și achite cei câțiva angajați, aduși din localitatea vecină, pentru că în sat e lipsă acută de brațe de muncă.
”Iaca noi facem legume și ce să facem cu ele? Nu avem cui le vinde. Stăm cu morcovul în pământ, stăm cu ceapa în depozit. Iată uitați-vă, femeile lucrează. Eu le aduc de la 30 de km, de la Pepeni le aduc. La 6 dimineața mă scol și mă duc după femei. Șade lumea și-i vai de capul ei, își bat joc de moldoveanul ista care rămâne cu totul cu chelea! Omul ista a avut toată vara o grămadă de oameni, o grămadă de bani o plătit aici la lumea asta, amu șade cu ceapa, cu morcovul, cu curechiul pe deal. De unde să dea el la oameni? Ce să facă cu toată producția asta? S-o zvârle în râpă, ce să facă cu ea”?a mai punctat fermierul.
Amintim că agricultorii organizează proteste în Chișinău, cerând, printre altele, moratoriu pe achitarea datoriilor față de creditori. Autoritățile au anunțat că a fost creată o comisie care va analiza problemele fermierilor protestatari.