Mai multe incendii de vegetație, decât în anul trecut

De la începutul anului, au fost incendiate peste 6000 de hectare de terenuri cu vegetație uscată, au declarat într-o conferință de presă reprezentații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Astfel, numărul incendiilor de vegetație este cu mult mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

IGSU atenționează că arderea vegetației provoacă consecințe grave asupra solului și creează un risc sporit pentru sănătatea și viața oamenilor, precum și a animalelor domestice.

Oleg Malașevschii, șef Direcție Generală și Prevenție, IGSU: „În acest context, IGSU îndeamnă populația să respecte măsurile de reducere a riscurilor de ardere a vegetației uscate precum: delimitarea prin fâșii de protecție a localităților, ocoalelor silvice obiectelor și drumurilor față de câmpurile de vegetație uscată ce prezintă pericol de incendiu. Lichidarea gunoiștilor neautorizate, cosirea ierbii uscate cu transportarea deșeurilor în locuri special amenajate pentru evitarea aprinderii acestora de la diferite surse de foc.”

Arderea intenționată a terenurilor de vegetație uscată este o contravenție și se pedepsește conform legii.

Victor Manole, șef adjunct INSP: „Amendă de până la 120 de unități convenționale aplicate pentru persoane fizice și până la 150 persoanelor cu funcție de răspundere și respectiv până la 240 persoanelor juridice. Dar constarea este de competența Inspectoratului pentru Protecția Mediului.”

Pompierii și salvatorii luptă aproape zilnic cu flăcările și depun efort maxim pentru a stinge cât mai rapid incendiile. Potrivit lor, unii proprietari de teren, după ce efectuează lucrările de întreținere a plantațiilor agricole, decid să ardă resturile pe loc. Iar din cauza vântului puternic, pierd controlul flăcărilor.

Alexandru Grigoriopoli, șef Secție Apărare Împotriva Incendiilor: „Dacă observați a fost afectată o suprafață foarte mare, mai exact peste 150 de hectare de teren agricol. Observați că ne aflăm într-o plantație de viță-de-vie, unde au fost create foarte multe impedimente ceea ce ține de tehnica pentru echipa de intervenție, dacă observați e foarte problematic de a te mișca.”

Din cauza ca nu au acces cu autospecialele în multe locuri pe câmpuri, pompierii sunt nevoiți să folosească utilaje speciale, ce cântăresc peste 20 kg.

De la începutul anului, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a intervenit în stingerea a peste 1300 de incendii de vegetație, pe întreg teritoriul țării.