Mai este rentabil să crești sfeclă de zahăr?
În acest an, în raionul Drochia, recoltarea sfeclei de zahăr a început cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Condițiile meteo și-au pus amprenta.
„Au fost ploi, pământul este moale, nu este bătut. Era înainte bătut, că nu era posibilitatea de a scoate sfecla. Rămânea jumătate de sfeclă în pământ, dar anul acesta se recoltează bine, nu rămâne în pământ. Tehnica a fost reparată bine, merge, intrăm în graficul ce ne-a fost dat de fabrică. Sfecla nu e stricată, este bună.”
Vasile Rotari, inginer
Faţă de anii precedenți, acum, vremea este prielnică pentru strânsul roadei.
„Calitatea e bună. Acum, pe zi recoltăm 30 de hectare. Noi trebuie să ducem 1800-2000 tone de sfeclă la fabrică. Fiecare avem grafic cât trebuie să ducem.”
Vasile Rotari, inginer
Iar tehnica agricolă performantă permite recoltarea 24/24.
„Am lucrat și pe acea veche și pe acea nouă. Aceasta nouă e mai performantă și mai bună. Anul acesta este mai binișor, este roadă mai multă, anul trecut a fost mai slabă. Anul acesta iese 70 tone la hectar, asta înseamnă că e bine.”
Vitalie Demian, mecanizator
Înainte de a fi prelucrată, sfecla de zahăr necesită și anumite condiții de păstrare, mai ales că toamna, timpul este imprevizibil.
„În septembrie, până când, timpul este cald și dacă vă veți uita la punctul de colectare aici a sfeclei, nu sunt înalte, cagat-ele formează 3-4 metri în înălțime, ca să punem cât mai multă sfeclă. Asta se face pentru a păstra mai bine sfecla și la temperaturi înalte ca +20 C, ca să nu se usuce și să nu piardă calitatea.”
Valeriu Nicușor, manager companie
Perioada optimă pentru recoltarea sfeclei de zahăr este de la 15 septembrie până la 15 noiembrie, înainte ca temperaturile să coboare sub pragul de +5 °C.
Sursa: DrochiaTV