MAI DAȚI-VĂ LA O CARTE!

La 23 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Cărților și Drepturilor de Autor.

Fără cărți, istoria ar fi necunoscută, știința incompletă, iar viața, mai plictisitoare. Paradoxal, dar pandemia a sporit interesul pentru lectură, fie și online. Dar totodată, a dat peste cap munca editorilor, crearea unei cărți fiind un proces complex.

„Noi lucrăm de la distanță, mai ales de când s-a decretat starea de urgență, asta înseamnă că tot ce se făcea înainte într-o zi, acum facem în trei sau patru zile. Aceasta presupune un circuit astfel trebuie să mergi după manuscrise să te duci să le aduci, să le verifici este mai multă muncă decât în mod obișnuit. Mai bine de jumătate de an lucrăm în acest regim. Și este destul de stresant costul și timpul pierdut sunt foarte mari.”

Gheorghe Erizanu, director editură

O editură este nu doar un mod de a promova cartea, dar și o afacere. Însă nu e deloc ușor să gestionezi un asemenea business. De aceea, editorii sunt nevoiți să publice nu doar titluri de calitate, dar și literatură de consum.

„Depinde ce înțelegem prin titluri comerciale, deoarece poate fi un titlu vandabil, dar cartea foarte bună. Dacă vorbim despre literatura pop sau cea motivațională, atunci editura încearcă să evite aceste genuri de literatură. Orice editură nu își permite să facă cărți pentru a ieși în minus, cartea trebuie să fie vândută.”

Gheorghe Erizanu, director editură

În Republica Moldova s-a investit prea puțin în exportul de carte și nu au fost promovați, pe cât ar fi fost necesar, scriitorii buni.

  „Dacă ar exista un sistem valoric iar autorii buni ar fi scoși în față, atunci și literatura română din Basarabia este bună de export, chiar dacă nu s-a investit deloc în ea. Noi exportăm mai mult decât vinurile, în care s-a investit milioane.”

Gheorghe Erizanu, director editură

Cât despre câștigul unui scriitor care publică o carte, acesta nu e decât praful de pe tobă.

„Drepturile de autor pe piața românească variază între 5 și 8% din prețul de vânzare.”

Gheorghe Erizanu, director editură

E mare lucru să ai un prieten bun. Iar dacă vreți să-l țineți mulți ani alături, nu-i povestiți tot ce aveți de gând să faceți, nu-i împrumutați bani, nu-i faceți cunoștință cu omul iubit, nu porniți afaceri cu el și nu-l angajați la serviciu. Ca să nu aveți aceste bătăi de cap, mai bine cumpărați-vă o carte. Pentru că aceasta nu uită să vă întoarcă datoriile, nu se supără și nu trădează.

Nu poți cumpăra fericire, dar poți cumpăra cărți, ceea ce, pentru unii, este același lucru. 

„Am cumpărat „Capra cu trei iezi” pentru copilul meu.”

„Am cumpărat astăzi pentru mine „Citirea a doua, nu ultima” de Ioan Mînăscurtă.”

„Ultima carte pe care am cumpărat-o este „Martin Eden” de Jack London. Am o regulă până la pensie să citesc o sută de cărți.”

„Ultima carte procurată a fost „Privighetoarea”.

„Cred că este o carte cu poezii pentru copiii mei”

„Ultima carte i-am făcut-o cadou surorii mele „Fortăreața digitală.”

„Am cumpărat o carte pentru lecția de limba română ”

„Am început a citi cartea lui Volkogonov „Triumf și Tragedie”. Nu mi-a plăcut cartea, autorul nu a fost obiectiv. Dar acolo sunt materiale prețioase despre timpurile războiului și Brejnev.”

Ferice de cei care, în aceste vremuri complicate, mai găsesc bani și pentru o carte. Dar la bibliotecă puteți merge oricând, gratis. Acolo veți găsi cartea de care aveți nevoie, pentru a o împrumuta și a o citi.

„Suntem mereu axați pe solicitările cititorilor noștri. Din acest motiv ,suntem mereu prezenți la capitolul achiziții.”

Vitalie Răileanu, director, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 Astăzi, bibliotecile înseamnă mai mult decât un loc unde sunt cărți. Aici lumea se întâlnește, socializează și empatizează.

„Suntem o bibliotecă a începutului mileniului trei, de fapt, un secol grăbit. Atunci când citim, devenim cărțile pe care le-am citit.”

Vitalie Răileanu, director, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 Tot pe 23 aprilie, în unele țări este marcată și Ziua Bibliotecarului. Este o profesie pe care o aleg doar cei cu adevărat pasionați de carte. Și nu ține neapărat de vârstă.

„Lucrez în domeniul bibliotecar de 46 ani, în diferite ipostaze.”

Eugenia Covaș bibliotecar, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

„Am ales acest job pentru că îmi oferă posibilitatea să fiu acasă, în țara mea, pentru că, după câte știm, nicăieri nu este mai bine ca acasă la noi. ”

Valentin Astafi bibliotecar principal, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Cititorul de azi e unul pretențios, având la îndemână atâtea mijloace de informare și atâtea titluri de unde să aleagă.

„Printre cei mai populari cititori ai bibliotecii noastre sunt studenții și intelectualii, care preferă o literatură artistică și beletristică și autorii contemporani. Însă nici scriitorii clasici nu român în urmă, sunt la fel solicitați.”

Mircea Ciochină, șef Serviciu Împrumut, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Azi e ziua potrivită să puneți mâna pe o carte, că nu mușcă…