Mai aproape de baștină, mai aproape de popor

Bogăția culturală, potențialul enorm și conexiunile puternice pe care le reprezintă diaspora moldovenească au fost scoase în evidență în cadrul unui eveniment dedicat cetățenilor noștri plecați peste hotare.

În perioada 18-19 august, la Chișinău au loc Zilele Diasporei. Astfel de întruniri aduc plus valoare comunității noastre, dar și posibilitatea de a cunoaște poveștile de succes ale moldovenilor.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: “Noi sperăm că acest eveniment este util pentru cetățenii noștri, pentru că au ocazia să adreseze întrebări concrete, întrebări pe care le au ei, direct miniștrilor, președintelui țării, șefilor de agenții. Să vină cu soluții pentru anumite probleme, să discutăm progresul de la un an la altul, așa cum am vorbit un pic mai devreme. În anul care a trecut am reușit să îmbunătățim calitatea serviciilor consulare, să reducem costul acestor servicii consulare. Pentru noi, revenirea acasă a oamenilor din diasporă este o mare bucurie, așa cum este … pentru familiile lor.”

Evenimentul este un prilej minunat pentru a putea face cunoștință cu oameni precum Irina Burlacu de Paoli, care este autoarea jocului The Mobility Era Board Game”.

Acesta este un joc de masă educațional și o aplicație care vă va îmbunătăți cunoștințele financiare prin utilizarea statisticilor oficiale și a unor fapte amuzante despre viață. Acest joc este folosit de educatori și elevi din peste 40 de țări, afirmă autoarea.

Irina Burlacu de Paoli, autoarea jocului de societate “Mobility Era Game”: „Cu siguranță sunt foarte benefice și foarte binevenite. Personal cred că, acordarea atenției din partea statului către cei plecați peste hotare, este un mod de a arăta …” +  “pacea, față de ei. Mă refer anume că multă lume care a plecat se simte cumva dezamăgită, anume din acest motiv deseori lumea pleacă. Prin astfel de eveniment se stabilește un fel de reconciliere, după părerea mea, între persoanele plecate și statul nostru. Am creat un joc de masă, joc educațional” + “prin care doresc să transmit poporului nostru și altor popoare europene, idea statului bunăstării, prin care în timp ce avansăm în viață, contribuim la statul bunăstării prin acțiunile noastre și apoi avem și un anumit sprijin.

Nici domeniul frumosului nu poate fi trecut cu vederea. Veaceslav Șalaru, este unul dintre pictorii remarcabili cunoscut la nivel mondial. Cu toate acestea, gândul lui, de-a lungul anilor a fost mereu la baștină, la țara lui dragă, Moldova.

 Veaceslav Șalaru, pictor, sculptor, Irlanda:“După mai multe încercări de a-mi dezvolta talentul aici în Moldova, ce au eșuat din păcate am fost nevoit să emigrez în Irlanda, unde apropo, talentul meu a fost și este apreciat, după părerea mea, destul de mult. Ajungând în Irlanda, după câteva expoziții, am primit titlul de Membul a Artiștilor Plastici din Irlanda, iar cu vreo lună în urmă, am, devenit membru al Academiei Mondiale de Artă. Vând lucrări în cca 40 de țări. Mă bucur de succesul meu și familia mea, prietenii mei se bucură pentru mine. Îmi pare bine că am ajuns în țara în care îmi dă oportunități de a mă dezvolta, dar să fiu sincer gândul mi-a fost și este mereu la baștină, vreau să mă întorc acasă.”

Pe lângă țara lui dragă la care se reîntoarce mereu cu drag și dor, Alexandru Sîrbu și-a dezvoltat o afacere înafara țării, tocmai în Statele Unite ale Americii.

Însă cu acest frumos prilej de a se întâlni cu moldovenii de pretutindeni, Alexandru a participat și în cadrul congresului.

Alexandru Sîrbu, antreprenor, SUA: “Eu sunt moldovean stabilit în Statele Unite ale Americii de nouă ani de zile, am venit în special pentru congres. În Statele Unite avem câteva afaceri. Una dintre ele este ]n domeniul evenimentelor. O altă afacere este un restaurant moldovenesc pe care-l avem în statul California, dar unul dintre lucrurile frumoase pe care noi credem că-l facem în SUA este vorba de convenția moldo-americană, pe care o organizăm anual. Sunt foarte binevenite. Spuneam eu sunt pentru prima dată la congresul diasporei. Sper să fie cu rezultat, sper ca oamenii să ia cât mai multe informații și să aducă rezultate bune, pentru că de asta se fac astfel de evenimente.”

Zilele Diasporei sunt organizate anual, în luna august, de către Guvernul Republicii Moldova.

Evenimentul are drept scop promovarea dialogului între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni.