Lumina se va scumpi de la 1 noiembrie, declară autoritățile

Criza energetică se va face mai simțită, chiar din 1 noiembrie, și în facturile pe care moldovenii le achită pentru lumina consumată. O spune chiar ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care, în cadrul unei emisiuni de la TV8, a declarat că noul tarif al energiei electrice va depinde de cât de multă lumină vom cumpără prin intermediul contractelor comerciale pe care Moldova le-a semnat sau le va semna în continuare.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii: „Dacă cantitatea de energie electrică de avarie care este luată la moment și ați văzut că am făcut și o postare înainte să vin la emisiune – de 7%, 5%, dacă va fi undeva la acest nivel, atunci impactul pe tarif nu ar fi atât de mare.  Însă dacă dacă vom ajunge în situația precum, de exemplu, MGRES nu va putea livra deloc energie sau va livra doar 10% și noi vom lua energie de avarie sau de pe piața UE cu un preț de peste 300 euro/MW, atunci impactul va fi mai semnificativ.”

Iar pentru că în noiembrie va începe sezonul de încălzire, inevitabil se va majora și tariful din facturile moldovenilor, a mai adăugat Spînu.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii:  „-În luna noiembrie va fi un pic mai mult, pentru că se va începe sezonul de încălzire. Cred că realist vom lua până la 80%. -Vom luat de unde? -Fie din energie de avarie, fie din contracte comerciale cu furnizori din spațiul european.”

Zilele trecute, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, Octavian Calmîc, fostul director al ANRE, menționa că, creșterea costului luminii este inevitabilă, deoarece prețul din contractul de avarie semnat cu România este de cinci ori mai mare decât cel pe care-l aveam, de exemplu, cu Centrala de la Cuciurgan, iar această diferență de cost fie va fi compensată de Guvern, fie direct în factură.

Octavian Calmîc, fostul director al ANRE: „Este inevitabil că acești bani va trebui să-i întoarcem, recuperarea acestor costuri sunt doar prin tarife, cât o să fie ele nu putem acum să ne dăm în speculații. Totul ține de prețul de achiziție a acestei energii și care va fi cantitatea ei. Am zis deja că, în prezent, prețul de achiziție pe piața română este de minim 2,5 ori mai scumpă decât decât prețul mediu actual, care este pus în tariful pentru populație, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare.”

Joi seara, printr-o postare pe Facebook, Andrei Spînu a scris că, vineri, deficitul de energie electrică în toată țară a ajuns la aproape 8%, iar această cifră s-ar putea să mai crească, dacă populația nu va continua să economisească lumina, mai ales în orele de vârf ale zilei.