Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii: „Nu-mi place sistemul bancar de la noi din țară, mai ales în raport cu agricultorii.”
Emisiunea „Actualitatea la Raport” a revenit în acest an cu prima ediție în direct, având-o ca invitată pe Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova. Pe lângă problemele din sector, ce au rămas nerezolvate din anul trecut, cum ar fi nemulțumirile fermierilor privind Legea 240, privind măsurile de sprijin fermierilor afectați de secetă, s-a mai adăugat și criza energetică, ce vine să agraveze și mai mult situația agenților economici.
Întrebată de ce a fost tergiversată atât de mult adoptarea vestitei Legi 240, așa-numită „lege a secetei”, ministra a menționat că au fost recepționate peste 7000 de acte de constatare care au luat timp pentru a fi analizate.
LUDMILA CATLABUGA, Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare:
Dacă vorbim despre Legea 240, ne-a luat ceva timp să analizăm acele acte de constatare care au fost perfectate în vara anului 2024, având în vedere că sunt circa 7000 de acte. Dintre aceștia avem agenți economici unici de 3245 pe secetă, acte de constatare – 6535. Totodată, 455 dintre agenții economici care au transmis acte de constatare spre examinare Ministerului Agriculturii, nu sunt eligibili și prin urmare nu vor beneficia de prevederile Legii 240, pentru că nu au prezentat Raportul statistic 4 agricol, ce confirmă suprafața terenurilor însămânțate.
De asemenea, Catlabuga și-a exprimat nemulțumirea față de sistemul bancar din Republica Moldova și a promis că în scurt timp vor urma o serie de ședințe cu Asociația Băncilor, Societățile de micro-finanțare și cu reprezentanții Ministerului de Justiție pe tema majorărilor penalităților pentru fermieri și a Legii insolvabilității.
LUDMILA CATLABUGA:
Nu-mi place sistemul bancar la noi în țară, mai ales în raport cu agricultorii dar totodată vrea să menționez că atitudinea sau abordarea sistemului bancar în moment când noi suntem puși în situația să investim sau să atragem surse financiare pentru circulante, atunci înțelegem că abordarea sistemului bancar față de agricultori este la fel de importantă. Eu m-aș axa pe un alt nivel de comunicare,prin altă prismă a sistemului bancar și cumva aș încerca sî găsim contact cu Asociația Băncilor, microcreditările. Deja am inițiat o discuție și cu Ministerul Justiției și vom solicita în scurt timp o ședință pe marginea acestor majorări de penalaități, nu în ultimul rând Legea Insolvabilității.
OCTAVIAN BRATOSIN: Ce priorități v-ați propus pentru mandatul dumneavoastră pentru 2025?
LUDMILA CATLABUGA:
Am preluat un portofoliu destul de mare de la fostul ministru, domnul Bolea, eu fiind fermier, membru al unei asociații, respectiv, multe aspecte îmi sunt cunoscute și clare. Dacă vorbim despre priorități, vom merge înainte cu sectorul horticol. Avem targetat să putem dezvolta creșterea legumelor, pentru că sectorul dat este foarte scăzut. Mai nou, s-a creat o asociație de profil, pentru că acolo unde nu există una, lucrurile stau mai prost. Sectorul de viticultură prin reînnoirea plantațiilor de soiuri autohtone, pentru că este cererea pe piață, dar și extinderea suprafețelor cu soiuri de struguri de masă. Nu în ultimul rând, vorbim și despre sectorul zootehnic, segmentul ovine și caprine, lipsa unităților de procesare și a exportului cărnii, la fel era solicitată de fermieri și argumentată, Totodată, fermele autorizate de bovine, pentru lapte. Și noi trebuie să asigurăm acel segment de consum de auto -procesare. La fel, proiectele de irigare sunt în derulare și, nu în ultimul rând, agricultura ecologică și promovarea cooperării.
OCTAVIAN BRATOSIN: Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați dacă e să vorbim de seceta de anul trecut?
LUDMILA CATLABUGA:
Nu-mi place sistemul bancar la noi în țară, mai ales în raport cu agricultorii dar totodată vrea să menționez că atitudinea sau abordarea sistemului bancar în moment când suntem puși în situația să investim sau să atragem surse financiare pentru circulante, atunci înțelegem că abordarea sistemului bancar față de agricultori este la fel de importantă.
Acest termen limită pe care îl solicităm, până la 31 octombrie, 2025, nu este altceva decât o pauză în care noi o să încercăm și cu agricultorii împreună să identificăm soluțiile potrivite pentru a restructura. Aceasta nu înseamnă că această datorie va fi anulată. Acest mesaj îl voi menține și către Asociația Băncilor și vom încerca să aven acea comunicare cu ministerul, ca acea punte de negocieri pentru atragerea creditelor să fie cât mai posibil bună.
Interviul complet îl puteți viziona pe Youtube sau site-ul agrotv.md.
Citiți mai mult:
56.000 de gospodării nu au fost eligibile pentru compensații. Câte familii au primit ajutor?
Republica Moldova va apela la energie de urgență. Care este motivul?
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.