Lucrează terenurile în ciuda bombardamentelor

La șase luni de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel, oamenii din sudul Libanului se luptă în mijlocul schimbului zilnic de focuri. Fermierul Mona Nasser încearcă să ducă o viață normală în ciuda tensiunilor continue de-a lungul graniței libanezo-israeliene din apropiere. Femeia în vârstă de 64 de ani cultivă tutun alături de familia sa de când avea doar cinci ani.

MONA NASSER, fermier din satul Deir Seryan: „Auzim bombardamentele, auzim totul. Dar, până acum, nu a avut loc niciun bombardament în acest loc. Suntem aici, stând în siguranță. Bineînțeles, ne vom teme dacă se întâmplă ceva, pentru că suntem oameni. Toată lumea se teme. Dar noi preferăm să rămânem în casele noastre și să nu plecăm”.

Cu toate că rămânerea în casele lor este periculoasă, ea spune că faptul de a nu semăna culturi implică propriile riscuri.

MONA NASSER, fermier din satul Deir Seryan: „Ce se întâmplă dacă lucrurile se liniștesc și revine calmul? Să presupunem că noi nu am plantat astăzi și sunt și alții care nu au făcut-o. Să presupunem că ne trezim cu un anunț de încetare a focului, iar războiul se încheie. Cei care nu au plantat vor regreta, iar cei care au plantat trebuie să muncească. Dacă nu plantăm, ce vom face în schimb.

Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat că situația agricolă din sudul țării este „un dezastru” din cauza bombardamentelor israeliene în curs de desfășurare în această zonă. Dezvăluind amploarea crizei, el a spus că „800 de hectare au fost complet afectate, 340.000 de capete de animale au murit, iar aproximativ 75% dintre fermieri și-au pierdut principala sursă de venit”.

FADEL KRAYYEM, primarul municipal al satului Deir Seryan: „Mai mult de 50% din populație locuiește încă în sat, angajându-se în activități agricole de care depindem. În agricultură, trebuie să lucrezi în afara caselor, la periferia localității, unde există pericol dacă te aventurezi departe de case. Oamenii nu sunt liberi să meargă la câmpurile lor. Nu au putut să-și cultive toate terenurile din cauza prezenței dronelor pe cer și a bombardamentelor asupra împrejurimilor. Prin urmare, oamenii nu se simt în siguranță pentru a se îndepărta de casele lor.”

De la izbucnirea războiului în Gaza, la 7 octombrie, Israelul și Hezbollah s-au angajat în schimburi de focuri de armă de-a lungul frontierei sudice a Libanului, supranumită linia albastră. În ciuda rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel și Liban, Hezbollah a lansat rachete, în timp ce Israelul a răspuns cu lovituri aeriene și baraje de artilerie. Aceste lovituri israeliene au dus la distrugerea a mii de hectare de terenuri agricole în sudul Libanului, înrăutățind situația dificilă a crescătorilor de animale și a fermierilor care se confruntă deja cu o criză economică severă.