Deprinderile bune se preiau în familie, dar și în instituțiile de învățământ. Copiii de la gimnaziul ”Vasile Moga” din satul Feștelița, raionul Ștefan-Vodă, au posibilitatea să învețe croitoria.
”Atelierul de creație ECO Feștelița a fost creat în cadrul proiectului de eficiență energetică la dorința băștinașilor. S-a creat din banii adunați de către comunitate părinți-elevi, cât și băștinașii din Feștelița. S-au cusut măști care s-au donat la elevii gimnaziului, copiilor de la grădiniță, cât și întregii comunități. Pe lângă profesoară și elevi, mai lucrează un grup de părinți care fac voluntariat, adică fac voluntariat pentru suportul întregii comunități. Atelierul dat nu este doar a instituției, dar a întregii comunități”, menționează Valentina Cebotari, manager gimnaziu Vasile Moga.
Datorită proiectului Eu4energy, atelierul a fost dotat cu echipament profesionist, materie primă și alte accesorii.
”Îmi place să cos, deoarece sora mea de când a învățat de croitor-cusător sunt foarte încântată să aflu cât mai multe, mă învață și ea când are timp, dar vrea să mă descurc singură în asta. Cu ajutorul profesoarei mele de educație tehnologică învățăm mai multe. Pe viitor, aș vrea să-mi cos hainele mele singură”, spune eleva Ana Cașcaval.
Se cunosc multe exemple când practicarea activităților hand-made a devenit profitabilă, de aceea o asemenea perspectivă este atractivă și băieților.
”Am aflat de acest atelier de la profesoara noastră de educație tehnologică care ne-a și îndrumat să venim la acest atelier ca să învățăm ceva nou. Eu cred că croitoria nu este doar o meserie pentru fete este și pentru băieți. Sunt și băieți care pot să coase chiar mai bine ca fetele. Cred că această ocupație o să-mi fie de folos pe viitor și poate fi, de ce nu, și un venit”, spune elevul Gimnaziului, Ilie Ciobanu.
Dacă odinioară Valeria făcea haine pentru păpuși, acum se descurcă ușor cu mașina de cusut la care învață tehnici noi.
”Eu cred că oricărei fete îi este de folos această ocupație. Noi am învățat să coasem diferite măști, traiste, orice. Ca să învăț a coase îmi ia foarte puțin timp. Ne-a învățat profesoara noastră de educație tehnologică, dna Svetlana”, povestește Valeria Bulat.
Atelierul este deschis pentru toți locuitorii satului Feștelița care au oportunitatea de a-și dezvolta o afacere în domeniu.
”Vedem ca un atelier e binevenit pentru comunitate, ca să-i atragem pe tinerii sau tânăra generație din comunitate. Toate serviciile care se fac sunt voluntariat. Plus, la educația tehnologică mai venim și avem design vestimentar modulul la educația tehnologică la clasa a 8-a și venim și învățăm tehnici de cusut la mașina de cusut. În legătura cu pandemia care o avem noi pe glob, primele lucrări au fost măștile, mai apoi traistele și tricourile pentru comunitate, pentru activitățile care le avem în comunitate. Mult mi-ar plăcea chiar pentru comunitate să facem, chiar și pentru instituția noastră să facem iile tradiționale. Avem mașinile de cusut și de brodat la care putem să le coasem”, menționează Svetlana Tudoreanu, profesoară de educație tehnologică.
Comunitățile mici sunt forța motrice a unui stat puternic, ori Republica Moldova are nevoie de asta.