Locuitorii din Tocuz se plâng de calitatea proastă a apei

Locuitorii din satul Tocuz, raionul Căușeni, se plâng că apa din sistemul centralizat, care vine la robinet, este murdară și are miros neplăcut. Sătenii care achită 20 de lei pentru un metru cub de apă, afirmă că au apelat de nenumărate ori la primărie, dar problema rămâne nerezolvată, menționează STUDIO-L. 

„S-a schimbat apa cu totul, foarte tare se înnegrește și chiar miroase. Nu poți spăla nimic cu ea, punem detergent, dar oricum miros hainele.”

„Are iz, de băut și de mâncare luăm de la fântână. Folosim doar la spălat, la baie, dăm la păsări.”

„Venim de la deal vara și nu putem face un duș. Nimeni nu hotărăște nimic, nu ne întreabă care sunt problemele. Dar facturile le plătim, am ajuns și la 900 de lei pentru apă. Este aer în sistem și când pornesc apa, se învârte contorul, respectiv este mai mult aer decât apă.”

Peste 95 la sută din locuitorii satului Tocuz au apă la robinete. În timp ce oamenii se plâng pe calitatea apei, angajații de la întreprinderea specializată din sat spun altceva.

„Nu am avut probleme niciodată, eu lucrez aici de patru ani. Se mai întâmplă când se schimbă pompa că apa este tulbură, iar peste câteva zile apa revine înapoi cum a fost.”

Medicul epidemiolog la Centrul de Sănătate publică Căușeni Veaceslav Digol, a prelevat probe din apeductul central al localității, din toate cele trei sectoare ale satului.

VEACESLAV DIGOL, medic epidemiolog: „Noi avem mult hidrogen sulfurat și depășiri de fier. Această combinației, fierul cu hidrogenul sulfurat, îi dă culoare neagră apei. În  cazul de față are o culoare gălbuie, fiindcă hidrogenul sulfurat influențează nemijlocit și la culoarea apei. Această apă nu o putem folosi în scopuri potabile fără o tratare în prealabil.”

Primarul satului Tocuz, Alexandru Țurcanu, susține că toate încercările de a crește calitatea apei au eșuat. Edilul susține că singura soluție ar fi construcția altor fântâni arteziene.

ALEXANDRU ȚURCANU, primarul satului Tocuz: „Pe teritoriul satului Tocuz avem trei fântâni arteziene care funcționează. Sunt pe jumătate uzate, fiindcă sunt instalate încă din perioada sovietică. Apa se acumulează la jumătate de nivel, de aici și apare problema apei murdare. Participăm la proiectul „Satul European”, prin care ne propunem să schimbăm toate fântânile arteziene. În toate colțurile localității, vor fi instalate patru fântâni arteziene noi.”

Prin Legea apei potabile, statul se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată. În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.