VIDEO/ Locuitorii din orașul Glodeni vor plăti mai mult pentru apa potabilă
Locuitorii din orașul Glodeni vor plăti cu aproape 30% mai mult pentru un metru cub de apă, dar și pentru serviciul de canalizare. Noile tarife au fost aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare aproape 56 de lei, iar agenții economici – dublu. Localnicii sunt nemulțumiți și pun scumpirile pe seama autorităților de la Chișinău, scrie nordnews.md.
„Ridic o pensie de 2 mii de lei. Vă imaginați cum vom achita factura la gaz, apă, energie electrică. Cum să trăim mai departe? Odată cu venirea PAS-ului la putere au venit și greutățile. Nu avem cum să trăim mai departe.”
„Bani în vânt. Dacă ar fi apa de calitate, aș fi de acord”, spun oamenii.
Locuitorii din Glodeni vor achita 27,68 de lei pentru un metru cub de apă, iar pentru canalizare – 27,74 de lei. Pentru comparație, bălțenii achită doar 11, 08 bani pentru consumul unui metru cub de apă.
Cei mai revoltați sunt pensionarii. Vasile Beșliu spune că apa este prea scumpă, iar calitatea ei lasă de dorit. La ai săi 71 de ani, bărbatul este nevoit să meargă la fântână și să ridice buteliile cu apă până la etajul patru.
„Trăim ca moldovenii, bem apă din fântână. Apa de la robinet este tehnică, doar pentru baie, iar pe asta o consumăm. În fiecare zi aduc câte două sticle a câte 6 litri. Pentru a găti am nevoie de 12 litri”, a povestit bărbatul.
Potrivit reprezentanților întreprinderii „Servicii comunale Glodeni”, majorarea tarifului a fost o necesitate. În primăvară, costul de achiziție al apei s-a dublat. În consecință, în doar cinci luni, pierderile în domeniul alimentării cu apă și canalizare s-au ridicat la aproape 600 de mii lei.
„În aprilie am semnat un nou contract cu furnizorul SRL „MAG-VEST” pentru achiziționarea de apă potabilă, care este furnizată din Prut. Acum, conform noului contract, prețul este de 18,12 lei cu TVA pentru un metru cub de apă și 13 lei cu TVA pentru canalizare”, a declarat Nadejda Nanieva, economist la întreprinderea „Servicii comunale Glodeni”.
În prezent, 70% din locuitorii din Glodeni au acces la apă de la robinet și doar 40% la rețeaua de canalizare. Apa este furnizată prin intermediul unei fabrici de zahăr care și-a sistat activitatea acum aproape 15 ani.
„De o lună și jumătate livrăm apă din fântâni arteziene. Au fost mici dificultăți din cauza căldurii, nu a fost suficientă apă. Pompa de la fabrica de zahăr, care furnizează apa, a fost reparată. Totodată, până în prezent nu avem apă potabilă din Prut. Nu mi s-a spus de ce”, a menționat Stela Onuțu, primarul orașului Glodeni.
Lungimea apeductului din Glodeni este de 34,9 kilometri, iar canalizarea măsoară – 18,2 kilometri. 3.700 de consumatori sunt racordați la rețeaua de alimentare cu apă și 2.158 la sistemul de canalizare.