Livezi superintensive și structură de postrecoltare modernă. Exemplul antreprenorilor din raioanele Telenești și Șoldănești

Criza regională și multiple bariere de comercializare a producției agricole sunt, în prezent, cele mai mari impedimente pentru exportatorii din Republica Moldova. Acest lucru îi provoacă, pe mulți dintre ei, să identifice cele mai inovatoare soluții de modernizare a afacerilor care, la rândul său, oferă posibilitatea de a produce marfă de o calitate superioară, cucerind astfel piețele externe. Un exemplu demn de urmat, la acest capitol, este cazul a cinci producători din raioanele Telenești și Șoldănești. Unindu-și eforturile, gospodarii au inițiat o livadă superintensivă cu o infrastructură de post-recoltare, iar datorită muncii depuse, aceștia reușesc să-și exporte fructele nu doar în Europa, dar și în țările Orientului Mijlociu.

VITALIE OBRIJANU, antreprenor: ”Vă spun cu certitudine că astăzi agricultură fără sisteme de irigare nu o să puteți face, trebuie să va asumați niște riscuri. Unul dintre ele este lipsa de precipitații și atunci voi trebuie să vă asigurați cu irigare pentru a suplini această lipsă de precipitații. Într-adevăr, sistemele de irigare pot fi dirijate de la telefon.”

Pentru a avea o recoltă nu doar bogată, dar și calitativă, agricultorii au decis să securizeze livada și cu plasă antigrindină. De asemenea, au fost instalate stații meteo care oferă posibilitatea de a prognoza bolile și de a planifica lucrările în câmp.

(SNC RO) VITALIE OBRIJANU, antreprenor: Condițiile meteo pot fi verificate de la telefon. Alte condiții meteo, cum ar fi grindina, ați putea să vă asigurați cu sisteme antigrindină sau să instalați sisteme antigrindină peste livezi. Trei la mână, ați putea să vă asigurați un nivel de calitate prin tehnologii moderne, din motiv că sunt și niște standarde de calitate internaționale pe care noi trebuie să le menținem pentru clienții noștri. Mai departe sunt, inclusiv, și alte momente care pot interveni în anumite circumstanțe – înghețurile de primăvară, boli și dăunători. Soluții moderne pentru a preveni, pentru a reduce numărul de pesticide și de a reduce numărul de tratamente care sunt făcute.”

Datorită celor mai moderne instalații, fructele pot fi sortate cu ușurință, iar camerele frigorifice permit păstrarea producției un timp mai îndelungat.

VITALIE OBRIJANU, antreprenor: ”Aspectul produsului foarte mult contează. Inclusiv și merele, dar și multe alte produse agricole trebuie să fie pregătite pentru a ajunge pe raft. Ele sunt spălate, ele sunt sortate sau produsele necalitative nu sunt livrate. Sunt calibrate după mărimi, din motiv că sunt anumite cerințe pentru mărimi ale produselor. Împachetate sau ambalate corespunzător destinației că este piața locală, este Europa sau că este Orientul mijlociu sau altă destinație și respectiv, livrate cu camioane frigorifice în regim termic.”

La rândul său, digitalizarea tuturor proceselor și producerea unei mărfi de calitatea le-a deschis agricultorilor accesul pe piețele externe. Un aspect important a fost obținerea certificatelor de calitate. Este vorba de GLOBAL.G.A.P și GRASP. Acest lucru deja le-a permis să livreze marfa, atât în țările europene, cât și în cele ale Orientului Mijlociu.

VITALIE OBRIJANU, antreprenor: ”Am exportat în foarte multe țări. Am exportat practic în toate țările Orientului mijlociu. Am exportat în Uniunea Europeană Am exportat în țările CSI, practic am avut toate exporturile, atât auto, cât și pe mare. Nu este nimic nou, adică acest lucru se face și noi ca producători încercăm să ne orientăm către acele destinații, unde există solicitare de mere.”

Potrivit experților, în comparație cu livezile clasice, care dau o recoltă calitativă de aproape 55 la sută , în cele moderne roada superioară este aproximativ 95 la sută.