Guvernul Marii Britanii are în vedere să impună obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 pentru persoanele care lucrează în căminele de îngrijire din Anglia, sub rezerva unor scutiri limitate. De asemenea, guvernul britanic intenționează să vaccineze împotriva COVID-19 întregul personal medical, în încercarea de a stopa infecțiile din mediul spitalicesc, după cum declara la sfârșitul lunii mai, Nadhim Zahawi, secretarul de stat pentru vaccinarea anti-COVID-19. Informație preluată DIGI24.
La rândul său, guvernul francez a anunțat că vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi obligatoriu în Franța pentru lucrătorii din domeniul sanitar, iar președintele Macron a anunțat că Franța ia în calcul inclusiv vaccinarea obligatorie pentru toată populația. Cu toate acestea, o analiză realizată de firma de avocatură internațională Pinsent Masons LLP sugerează că este puțin probabil ca alte guverne din Europa să introducă planuri similare privind vaccinarea la momentul de față.
Care sunt pozițiile în privința vaccinării obligatorii în alte țări din Europa
Politica vaccinării obligatorii în sistemul sanitar și al asistenței sociale este luată în considerare și în alte părți ale Europei, însă, după cum explică experții din mai multe birouri europene ale Pinsent Masons, poziția diferă de la stat la stat. În Franța spre exemplu, începând cu data de 15 septembrie 2021, lucrătorii din domeniul sanitar vor trebui să se vaccineze, altfel li se va interzice să mai profeseze. Situația din Franța este diferită de cea din Olanda, acolo unde a fost discutat subiectul la nivel guvernamental, dar concluzia a fost că nimeni nu poate fi obligat să se vaccineze.
Olanda
În Olanda există oameni, inclusiv lucrători din domeniul sănătății, care nu sunt dispuși să se vaccineze împotriva Covid-19. Tinerii sunt categoria de vârstă unde se înregistrează cea mai mică rată de vaccinare, potrivit lui Machteld Hiemstra, expert în cadrul Pinsent Masons la biroul din Amsterdam. Ea a declarat că această situație este datorată ordinii în care persoanele din Olanda au primit vaccinul împotriva SARS-CoV-2. Până la acest moment, 92% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au fost vaccinate, în comparație cu un procent de doar 29% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 29 de ani.
„O eventuală intervenție guvernamentală, care să prevadă obligativitatea vaccinului, ar încălca articolul 11 din Constituția olandeză privind dreptul indivizilor la inviolabilitatea persoanei lor, dar și prevederile articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care fac referire la dreptul persoanelor la viața privată. Prin urmare, chiar și solicitarea dovezilor de vaccinare este interzisă”, susține Machteld Hiemstra.
Spania
În ciuda regândirii de către mai multe guvernele europene a strategiilor lor de combatere a pandemiei de Covid-19, ca urmare a apariției variantei Delta, mult mai contagioasă, Spania rămâne una dintre țările dezvoltate în care cetățenii au cea mai mare încredere în vaccinurile împotriva coronavirus, potrivit unui studiu realizat de Imperial College din Londra pe baza unor cercetări efectuate pe 68.000 de persoane din 15 de țări. Inmaculada Castelló, expertă în cadrul biroului Pinsent Masons din Madrid, susține că 78% dintre cetățenii spanioli și peste 90% dintre lucrătorii din domeniul asistenței medicale au încredere în vaccinurile anti-COVID.
„În Spania, Legea organică 3/1986 stabilește motivele pentru care autoritățile sanitare competente pot institui vaccinarea obligatorie atunci când există motive întemeiate să creadă că există un pericol pentru sănătatea populației. Această lege reprezintă o excepție de la dreptul general al pacienților de a respinge orice tratament sau măsură medicală, în conformitate cu legislația spaniolă. Cu toate acestea, în prezent nu există propuneri de impunere a vaccinării obligatorii în Spania, deoarece acceptarea vaccinurilor împotriva Covid-19 este excepțional de ridicată în rândul populației spaniole”, a transmis Inmaculada Castelló.
Germania
În Germania, la începutul campaniei de vaccinare, a existat o mulțime de dezbateri publice cu privire la eventualele probleme asociate vaccinului împotriva COVID-19, în special cele legate de serul produs de AstraZeneca/Oxford, susține Volker Balda, care lucrează la biroul din Frankfurt al firmei Pinsent Masons. Cu toate acestea, nivelul de raportare în rândul germanilor cu privire la problemele legate de vaccinare a scăzut în ultima perioadă, spune Volker Balda, care precizează, însă, că există în continuare un grad de scepticism răspândit în anumite părți ale populației germane cu privire la potențialele riscuri necunoscute pe care le-ar putea genera imunizarea împotriva COVID-19 prin vaccin.
„Disponibilitatea actuală în scădere a populației germane de a se vaccina, împreună cu o teamă din ce în ce mai mare asociată creșterii numărului de cazuri de infectare cu varianta “Delta”, ar putea duce la necesitatea unor restricții mai puternice sau la un alt lockdown în toamnă. De altfel, rata scăzută de vaccinare a alimentat și dezbaterea privind forțarea oamenilor de a primi vaccinul împotriva COVID-19, mai ales lucrătorii din domeniul educațional și medical. Cu toate acestea, poziția guvernului federal german continuă să fie una moderată, oficialii de la Berlin spunând că nu va fi pusă în aplicare o astfel de obligație generală”, a declarat Volker Balda.
Franța
În ceea ce privește situația din Franța, Valérie Blandeau, care lucrează la biroul Pinsent Masons din Paris, a declarat că în rândul populației franceze există un grad mare de scepticism asociat vaccinurilor împotriva COVID-19, care reprezintă o adevărată preocupare pentru guvernul francez. Drept răspuns, pentru a încuraja populația să se vaccineze, la sfârșitul lunii iunie au fost puse în aplicare mai multe măsuri, iar pe 12 iulie 2021 au fost anunțate altele, printre care cele referitoare la faptul că angajatorii sunt încurajați să promoveze vaccinarea, în special permițând ca angajații lor să fie vaccinați în timpul programului de lucru. De asemenea, începând cu 1 august, permisul sanitar este necesar pentru a putea să urci într-un avion sau tren pentru a călători pe teritoriul francez.
„Cerința ca cetățenii francezi să dețină un permis de sănătate pentru a avea acces la o gamă largă de servicii, precum intrarea în cafenele, restaurante și baruri, centre comerciale sau transport public, este de așteptat să-i facă pe cei sceptici inițial față de vaccin să se vaccineze acum. De altfel, angajații din aceste sectoare de activitate vor trebui să prezinte un permis de sănătate angajatorului lor, altfel nu vor mai putea să-și îndeplinească cerințele de serviciu”, a transmis Valérie Blandeau, care a mai spus și că lucrătorii din domeniul medical care nu s-au vaccinat până la 15 septembrie 2021 vor fi suspendați fără plată.
Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este inevitabilă
Potrivit unei analize a publicației beligene Le Soir, obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 câștigă teren în lume, pe măsură ce tot mai multe țări se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, alimentată de tulpina “Delta”. Cel mai adesea, obligativitatea vaccinării vizează populații țintă, precum lucrătorii din domeniul medical sau de asistență medicală. În unele țări obligativitatea nu este formală, dar restricțiile pentru persoanele nevaccinate sunt de așa natură încât sunt asemănătoare cu o obligativitate aproximativă. Există, însă, și câteva țări care au impus deja obligativitatea vaccinării pentru toți adulții.
Spre exemplu, în Tadjikistan, un decret guvernamental îi obligă pe toţi cetăţenii de peste 18 ani să se vaccineze. De asemenea, în Turkmenistan, una din puţinele ţări din lume care nu a declarat niciun caz de infectare cu Covid-19, a anunţat pe 7 iulie că impune vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani.
De asemenea, la Vatican, o decizie din 8 februarie prevede obligativitatea vaccinului pentru locuitorii celui mai mic stat din lume şi pentru angajaţii care lucrează acolo.
În Grecia, vaccinarea va deveni obligatorie pentru personalul din casele de îngrijire pentru bătrâni cel târziu până pe 16 august şi pentru cadrele sanitare cel târziu la 1 septembrie. Totodată, în Italia, un decret din 25 mai obligă medicii şi personalul din sănătate să se vaccineze, sub ameninţarea că dacă nu fac asta, nu vor mai putea să lucreze și să aibă contact cu alte persoane. Această obligativitate a fost atacată în justiţie de 300 de cadre medicale.
În Rusia, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie că este obligatorie vaccinarea pentru angajații din sectorul serviciilor. La scurt timp, orașul Sankt-Petersburg şi ale orașe rusești au adoptat măsuri similare.
Kazahstanul a ordonat pe 1 iulie vaccinarea obligatorie a majorităţii angajaţilor care au contact cu alte persoane.
Republica Insulelor Fiji a făcut obligatorie vaccinarea angajaților din sectorul public şi din cel privat. În micuța națiune insulară situată în sudul Oceanului Pacific, funcţionarii vor trebui să-şi ia concediu dacă nu au primit prima doză de vaccin până pe 15 august şi riscă să fie concediaţi dacă a doua doză nu le este administrată înainte de 1 noiembrie. În sectorul privat, angajaţii trebuiau să primească prima doză până pe 1 august. De asemenea, în Guineea Ecuatorială, vaccinarea este obligatorie din 20 iulie pentru unele profesii, precum militarii, lucrătorii din sectorul sanitar și din cel educațional.
În Ungaria, prim-ministrul Viktor Orban a anunţat pe 16 iulie că vaccinarea va deveni obligatorie pentru cadrele sanitare, fără a preciza însă la ce dată.
În Statele Unite, orașul San Francisco a anunţat la sfârşitul lunii iunie că va cere celor circa 35 de mii de funcționari ai săi să se vaccineze, sub ameninţarea unor sancţiuni ce pot merge până la concediere.
În Statele Unite, Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că cei 4 milioane de angajaţii federali vor trebui să se vaccineze, iar dacă nu vor face acest lucru vor trebui să poarte mască de proitecție în continuu şi să se testeze regulat, o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, celor nevaccinați le vor fi limitate deplasările, notează CNN.
De asemenea, oraşul New York a anunțat că angajaţii din spitalele publice ale metropolei trebuie, începând din 2 august, să fie vaccinaţi sau să se testeze în fiecare săptămână. Aceeaşi măsură trebuie să se aplice din 13 septembrie tuturor funcţionarilor din oraş, precum poliţiştii, pompierii şi cadre didactice.
Arabia Saudită a anunţat pe 18 mai că vaccinarea va fi obligatorie începând cu luna august pentru a fi permis accesul în instituţii guvernamentale şi private, inclusiv de învăţământ şi de divertisment. totodată, vaccinul va fi necesar și pentru transportul în comun. Doar angajaţii vaccinaţi din sectorul public şi privat se vor putea întoarce la locul de muncă.
În Pakistan, de la 1 iulie, provincia Belucistan interzice persoanelor nevaccinate să aibă acces în parcuri, centre comerciale şi transportul în comun. De asemenea, funcţionarii din provincia Sind care refuză să se vaccineze au fost anunțați că nu își vor mai primi salariile, în vreme ce oficialii provinciei Punjab au transmis cetățenilor că le vor restricționa accesul la comunicații prin mobil dacă vor refuza vaccinul.
În China, la mijlocul lunii iulie, circa 20 de comunităţi locale, printre care și oraşul sud-vestic Chuxiong, care are o populație de circa 500 de mii de locuitori, au avertizat că locuitorilor de peste 18 ani nevaccinaţi li se va restricționa accesul în spitale, şcoli și transportul public.