Legumele de import dictează prețul celor autohtone
Tot mai puține legume autohtone în magazine și în piețe. Prețul acestora este prea mic, spun agricultorii, dacă raportăm la cheltuielile de creștere.
SVETLANA CROITORU, legumicultoare, s. Coropceni, r. Telenești: „Ne ocupăm de circa opt-nouă ani de zile, ne ocupăm cu grădinăritul. Deodată, ne-am ocupat în câmp liber, aveam și roșii, și castraveți, și ardei. Am cumpărat peliculă și am pus trei sere cu roșii, una cu castraveți, iar la una nu ne-a ajuns bani pentru peliculă și am lăsat-o așa, și am pus doar usturoi.”
Din cauză că primăvara a întârziat cu două săptămâni, Svetlana Croitoru a fost nevoită să încălzească serele mai mult decât de obicei.
SVETLANA CROITORU, legumicultoare, s. Coropceni, r. Telenești: „Până acum am fost și cu castraveți cu 22, 20 de lei kilogramul, foarte ieftin față de câte cheltuieli am avut, cum a fost frig și ei au crescut greu. Cheltuielile au fost mari, a trebuit să facem și aici focul și acasă în seră am făcut focul, când am făcut răsadul. Nu prea suntem mulțumiți din această parte, dar cu ce avem, cu aia ne mulțumim.”
În privința roșiilor, situația este mai bună. Acestea se dezvoltă bine, însă, din cauza timpului rece, prima roadă va fi abia peste 3-4 săptămâni.
SVETLANA CROITORU, legumicultoare, s. Coropceni, r. Telenești: „Dezvoltarea lor este cu mult mai ușoară, cu toate că este mai mult de lucru la roșii decât la castraveți, dar mai mult îmi place să lucrez cu roșiile. Astăzi am prășit a treia oară în seră. De dimineață, pe răcoare, am mers și am mai rupt puii de la ele, că la fiecare trebuie să mergem și să rupem. Văd că ele deja încep să se înălbească, după asta, începe îngălbenirea și coacerea.”
Acum, la tarabe găsești roșii de import, la un preț mic, dar fără niciun gust. Din această cauză, agricultorii noștri vor fi nevoiți să-și vândă marfa mai ieftin decât ar fi necesar.
SVETLANA CROITORU, legumicultoare, s. Coropceni, r. Telenești: „Lumea care are bani, cumpără de a noastră, că este calitativă, dar care nu au bani, se străduie să meargă acolo unde este mai ieftin. Noi suntem nevoiți să lăsăm și noi prețul, ca să putem vinde. Dacă noi ținem prețul, atunci venim cu roșiile înapoi acasă, nu putem vinde nimic. Suntem nevoiți să dăm jos măcar cu un leu-doi lei față de producția de peste hotare, ca să o vindem pe a noastră.”
Agricultoarea spune că mulți importatori mint cumpărătorii atunci când le garantează că vând producție moldovenească.
SVETLANA CROITORU, legumicultoare, s. Coropceni, r. Telenești: „Am văzut în vânzare roșii cu 15 lei kilogramul, noi am rămas șocați. Eram mai mulți producători și noi toți am rămas șocați, deja acum este 15 lei, dar nu-i peste tot, dar a fost doar într-un singur loc, nu știm de ce, ele au fost aduse. Sigur că nu sunt de ale noastre și dacă vor continua să scadă prețul de acum, noi când vom ieși, nici nu știm cum va fi.”
Potrivit legumicultoarei, primele tomate autohtone vor putea fi cumpărate la un preț de 35-40 de lei kilogramul.