Legea cu privire la comerțul interior, obligă vânzătorii de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea raftului.
Dar ce folos de legi bune, dacă nu ai bani?
„Cred că nimeni nu se gândește la producătorul de la sat toți se preocupă de buzunarele lor.”
„Am cumpărat ulei, am dat 50 de lei pentru o sticlă, prețul e scump, la magazin este și mai scump.”
„Măcar să fie cum a fost până acum, căci totul s-a scumpit, înainte pâinea o luam cu 5 lei acum îl iau cu 7 lei, dar salariile nu se ridică.”
De multe ori, calitatea produselor lasă de dorit, fie că sunt produse de-ale noastre, fie că-s de import.
„Ori să cumperi de la ai noștri ori din import, oricum totul este cu chimicate în ziua de azi, nu este nimic bio. Eu chiar acasă am doi copaci, îi stropesc toată vara, și tot nu mănânc mere. Dar tot mai bine-ar fi să-i susțină pe ai noștri, după, să aducem de peste hotare .”
Fiecare cumpără nu după cum ar vrea, dar după cum își permite. Restul e politică și interese…
„Avem și marfă de a noastră cum ar fi mazăre, tomat, multă marfă din a noastră, dar noi fiecare cumpărăm după preferințe și desigur buzunar. Prețurile sunt după buzunarul fiecărui.”
„Nu este vina noastră că totul este de import, este vina guvernării.”
Legea, potrivit căreia pe rafturile magazinelor trebuie să se regăsească cel puţin 50% de produse agroalimentare autohtone, a intrat în vigoare în data de 1 iulie.
În realitate însă, prevederile acesteia nu au fost puse în aplicare de Guvern, lucru sesizat și de fostul deputat Alexandru Slusari. Politicianul a declarat, la sfârșitul lunii august, că supermarketurile rămân pline cu produse de import.