Lecții de bune practici: Cum obținem apa necesară în agricultură (VIDEO)
Apa pentru irigații începe să reprezinte o problemă din ce în ce mai presantă în agricultura românească, în contextul secetei care își face simțită prezența tot mai des în ultimii ani, scrie agro-tv.ro.
În vederea soluționării unor astfel de probleme, în România a fost demarat, la nivelul județului Buzău, un proiect pilot care beneficiază de sprijinul cercetătorilor de la Autoritatea Israeliană pentru Apă.
Israelul a devenit cunoscut în toată lumea pentru modul în care a reușit să devină independent din punctul de vedere al consumului de apă, deși țara este una lipsită de această resursă.
Israelul este lider mondial în purificarea apei, 90% din suprafețele sale cultivate fiind irigate cu apă menajeră epurată. Astfel, 94% din apa menajeră este colectată și refolosită pentru agricultură.
Mai mult de 50% din apa potabilă din Israel este, în fapt, apă adusă din mare și desalinizată. În Israel există cinci dintre uzine de desalinare a apei din mare, considerate cele mai eficiente din lume, precum și peste 250 de companii care dezvoltă tehnologii dedicate apei in Israel.
Recent, în Turcia, o astfel de tehnologie inventată în Israel a fost aplicată după cutremurele devastatoare, pentru a purifica, chiar la fața locului, apa necesară populației.
Zilele acestea, mai mulți specialiști din cadrul Autorității Israeliane pentru Apă împreună cu ambasadorul statului Israel la București s-au întâlnit cu autoritățile române care se ocupă de managementul apelor, dar şi cu agricultori din diferite zone secetoase ale ţării, unde apa este indispensabilă pentru agricultură.
Urmăriți în materialul video de mai jos ce soluții propun specialiștii israelieni pentru furnizarea necesarului de apă către fermierii români.