Cu fiecare an, numărul lebedelor de pe lacul din satul Putinești, raionul Florești este în creștere. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Păsările grațioase bucură ochii sătenilor deja de zece ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști, relatează nordnews.md.
Casa Eudochiei Antoci este situată chiar pe malul iazului. Lebedele vin până la puntea din ogradă, unde nepoțeii le dau câte ceva de ciugulit.
„Mă trezesc dimineața și nu mă satur să le privesc. Sunt foarte frumoase, ba sunt în dreapta, ba în stânga, ba în drept cu casa noastră. Ele vin până la punte și mai ciugulesc. Mai rămân, vreo câteva mai vin până toamna târziu, cred că iernează prin stuf. Cum se desprimăvărează, ele sunt deja pe iaz. Am numărat și 110 și 60 și 70 de lebede”, a spus Eudochia Antoci, locuitoarea satului Putinești.
Oamenii vor ca păsările să rămână aici încă mult timp, așa că le alintă cu mâncare și multă atenție.
„Este o frumusețe, dacă nu o să mai vină vreo lebădă sau vreo rățușcă, la ce bun mai există iazul? Este foarte frumos, spre exemplu, când trec pe acolo, îmi este drag să le plivesc.”
„Cum să nu fim fericiți dacă avem așa frumusețe în sat. Avem și un iaz frumos și lebede frumoase. Cineva le mai duce hrană furajeră și le aruncă. Eu am un nepoțel care în fiecae duminică le dă frunze, ele vin până la mal și mănâncă”, spun localnicii.
În acest an, lebedele au rămas pe lacul din Putinești chiar și iarna, pentru că acestea au toate condițiile necesare.
„Lebedele, ca și oamenii, își caută locul, de aceea iazul nostru este o dovadă că oamenii din sat sunt buni. Lebedele nu au plecat în această iarnă, ele ne-au arătat că trebuie să fim mai buni și să le simțim în apropierea noastră. Nimeni nu aruncă cu pietre, nu le vânează, ele se simt în apele lor. Bazinul acvatic Cubolta are toate cele necesare și hrană, și verdeață, este și acest stuf care le permite să depună ouă sau să se ferească vara de razele solare”, a povestit Valeriu Dujii, profesor.
„În satul nostru, lebedele sunt apărate de cetățeni, copiii le admiră, oamenii din sat le dau hrană, iar mulți cetățeni vin să admire frumusețea de pe lacul din Putinești. Lebedele sunt diferite, au fost și negre, și gri, nu am auzit niciun caz de braconaj”, a declarat Ghenadie Chefu, primarul satului Putinești.
Lebăda este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Este considerată cea mai devotată pasăre. O legendă spune că atunci când unul din parteneri moare, celălalt se ridică până dincolo de nori, își strânge aripile și cade în gol.