Laptele cu conținut bogat de vitamina D3 – noua fiță. Cum se poate produce în ferme
Laptele cu un conținut ridicat de vitamina D3 este un produs tot mai căutat în vestul Europei, motiv pentru care numeroși fermieri implementează în ferme tehnologia care să îi ajute să obțină acest lapte premium chiar și de la animale care nu sunt scoase pe pășune, la soare. Pe piață au apărut sisteme de lămpi despre care producătorii dau asigurări că stimulează natural producția de vitamina D3 la vaci, vitamină transferată și în laptele produs de acestea.
Lămpi speciale instalate în grajd promit să stimuleze producția de vitamina D3. La prima vedere, acestea nu diferă de tuburile fluorescente convenționale. Însă un lucru este special la aceste lămpi: lumina lor este gândită să o imite pe cea naturală, a soarelui, și, în acest fel, se stimulează producția de vitamina D3 în corpul animalelor. Sau cel puțin asta promite producătorul sistemului de iluminat, compania Narva din Berlin, relatează revista germană Agrarheute.com.
Un pigment alb aplicat pe bulbul de sticlă al tubului face posibil acest lucru. Sticla filtrează tot ceea ce este dăunător pentru pielea umană și, de asemenea, pentru pielea animalelor. În același timp, lumina ar trebui să stimuleze producția de vitamina D3.
O lampă costă în jur de 190 de euro. Costurile totale pentru instalarea unui astfel de sistem într-un grajd cu 70 de vaci se ridică la aproximativ 3.500 de euro.
55 de cenți pe litrul pentru lapte cu vitamina D3
Compania Milchkristalle a achiziționat un brevet pentru producția de lapte cu vitamina D3. De asemenea, vinde sistemul de iluminat pentru grajduri și promite fermierilor un preț garantat de 55 de cenți pe litru de lapte.
Însă, până acum, doar patru fermieri din Bavaria și Austria au instalat sistemul de iluminat în grajduri.
D3 – vitamina minune. De ce este importantă
Despre vitamina D3, lumea medicală precizează că este produsă în principal în piele sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, asta în cazul speciei umane. Totodată D3 mai găsim în cantitate mai mică în anumite specii de pește precum macrou, hering sau fructe de mare – specii de creveți, calamari, sau în gălbenușul de ou.
Oamenii de știință au demonstrat în ultimii ani cât de importantă este vitamina D3 pentru procesele organismului. Mai mult decât atât, mulți nutriționisti au încadrat-o că fiind „vitamina minune” deoarece s-a demonstrat că oferă protecție împotriva unor forme de cancer precum cancerul de san, cancer de colon, cancer de prostată.
De ce importantă vitamina D3, pe scurt:
– are rol benefic în prevenția unor forme de cancer precum cel mamar, de colon, de prostată și pancreas – și în tratamentul psoriazisului;
– adjuvant în tratarea unor infecții severe, cum este tuberculoză;
– stimularea secretiei de insulină, utilă în prevenția diabetului zaharat și a altor hormoni;
– reduce riscul de boală vasculară periferică și de infarct de miocard;
– îmbunătățește procesele neurocognitive și scade riscul de depresie, boală Alzheimer și schizofrenie.