Lăcustele se răspândesc. Fermierii care nu întreprind nimic vor fi sancționați
Lăcustele se răspândesc cu repeziciune în lanurile din nordul R. Moldova. De vină ar fi fermierii care nu și-au prelucrat terenurile împotriva dăunătorilor, deși sunt obligați să o facă. Astăzi, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au inspectat, din nou, terenurile afectate. Concluzia experților nu este una optimistă, relatează NordNews.
„Acum este perioada lor activă, este soare, așa cum le place lor.”
Inspectorii ANSA susțin că au reacționat prompt la sesizarea agentului economic care a observat problema, doar că avertismentele nu au adus rezultatele așteptate. Unii fermieri nu au întreprins măsuri împotriva dăunătorilor.
„Terenul dat este gestionat de Ministerul Apărării, dar este dat în subarendă. Am sunat persoana care ar deține acum terenurile. Ei mi-au spus că deja au prelucrat, dar din câte vedem nu s-a întreprins nicio măsură.”
La moment, lăcustele au afectat terenurile a doi fermieri, unul dintre care nu și-a prelucrat lanurile cu insecticide.
„Agentul economic, cu orice formă de proprietate, este dator să întreprindă măsuri conform articolului 35, 36 și să sesizeze instituția fitosanitară din raza de activitate. În caz contrar, ei sunt sancționați”, a adăugat reprezentantul ANSA.
Deși a reacționat imediat și a întreprins măsurile necesare, Serghei Marandiuc spune că lăcustele au apărut din nou. Totul din cauza terenurilor vecine care nu au fost prelucrate cu insecticide.
„Am văzut că situația este aceiași. În câmp au apărut din nou lăcustele. A fost luată o decizie. Reprezentanții ANSA ne-au venit în ajutor. O parte din costurile suportate vor fi rambursate. Acum vom stropi ambele câmpuri”, a spus Serghei Marandiuc, fermier din r. Sîngerei.
Din cauza că măsurile de combatere a dăunătorilor nu au fost efectuate la timp, specialiștilor ANSA le este greu să spună unde exact au apărut lăcustele.
„Pentru a depista dacă ea s-a dezvoltat în câmpul dat trebuia de făcut săpături încă în primăvară. Trebuia să fim la curent cu faptul că ea a fost anul trecut, chiar și în număr mic. Erau necesare săpăturile în sol pentru a se depista pontele. Pentru că cercetările nu s-au făcut la timp, lăcustele au fost depistate la vârsta a treia, a cincea, când sunt mai mari și mai vizibile”, a menționat Mariana Guzun, Inspector principal, ANSA Sîngerei.
Potrivit ANSA, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate cinci focare de lăcuste în raioanele Sîngerei, Teleneşti, Ceadîr-Lunga şi Vulcănești.