La serviciu – profesoară, iar acasă – meșteriță handmade

De profesie, este învățătoare de clasele primare, iar în timpul liber se dedică lucrărilor sale manuale, în care depune suflet și pricepere. E vorba de meșterița Ludmila Verlan, din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, care confecționează broderii de opt ani, însă pasiunea o are încă din copilărie.

Ludmila Verlan, meșteriță handmade, s. Pîrîta, r. Dubăsari: „Toată pasiunea mea a început încă din copilărie, prima mea croșetă făcută manual de bunelul meu o am de la bunica mea. Apoi, la școală, la lecțiile de educație tehnologică, am prins gustul împletitului, croșetatului și brodatului.”

Treptat, pasiunea a devenit o îndeletnicire, încât nu mai poate spune cu exactitate câte lucrări a realizat până acum.

„Făceam o lucrare și spuneam că să mai fac, deoarece și asta îmi plăcea și asta și iată am realizat o mulțime de lucrări din ață goblen.”

Talentul și îndemânarea au dus-o la multe expoziții, unde și-a prezentat lucrările.

”Am fost câțiva ani, la festivalul „Ia Mania”, am participat ca meșter popular cu…  Sărbătorile care se organizau aici în raion de toamnă, Ziua Agricultorului, expoziție. La ziua satului am mai ieșit și am participat.

Pentru a broda este nevoie nu doar de răbdare și dedicație, ci și de mult timp. Iar durata de executare a unei lucrări depinde de complexitatea ei.

Depinde de mărimea lucrării, de la câteva luni, nu te limite așa. Nu este un lucru care să-l faci în câteva zile sau câteva săptămâni. De la două, trei luni cea mai mică lucrare și cea mai mare lucrare care o vedeți aici pe perete, 14 luni am lucrat la acest tablou.”

Mai nou, Ludmila Verlan a început să croșeteze genți pentru dame, un obiect de nelipsit în garderoba unei femei care este și foarte practic, spune meșterița.

Să ieșiți la o plimbare, de ocazie. Sunt destul de încăpătoare, aici încape și telefonul și un portmoneu, lucrurile cele mai simple și mai utile.

Deși realizarea lor e o muncă migăloasă, lucrările făcute manual nu sunt prețuite în țara noastră.

„Oamenii se uită cu admirație, dar lucrul manual le pare scump. Cu toate că noi nu punem niște prețuri exagerate. Lumea parcă și-ar dori, dar parcă și nu… Stai ore întregi, oricum este o muncă.”

Pentru cei care-și doresc să-și cultive această pasiune, Ludmila Verlan are câteva sfaturi.

„Trebuie să iubească, în primul rând, lucrul care-l face, răbdare, un fel de încăpăținare, totuși, că mulți încep, dar puțini rezistă să ducă lucrul până la capăt.”

Broderiile înrămate, confecționate de Ludmila Verlan costă de la 2000 de lei. Iar prețul unei genți croșetate începe de la 600.