La recolta slabă de cereale, și prețul este de nimic
Secerișul este pe sfârșit, așa că agricultorii încep să facă totalurile. Anul acesta, recolta de grâu și orz este aproape în jumătate față de anul trecut. De vină este seceta. Totuși, unii agricultori vor reuși să obțină o recoltă puțin mai bogată, datorită utilizării unor tehnologii moderne de cultivare și alegerii soiului rezistent la secetă, relatează TV Nord.
Prețul mic de comercializare a grâului îi descurajează pe fermieri. Acum grâul se comercializează cu 4,5 lei pentru un kg. Pentru a-și acoperi cheltuielile, Igor Popovschi din comuna Ghindești, raionul Florești spune că ar avea nevoie ca prețul să crească până la 5,5 lei pentru un kg.
Igor Popovschi, agronom: „Fiind o gospodărie seminceră, am ales toate sorturile care sunt rezistente la secetă și care avem rezultate cât de cât satisfăcătoare. La moment suntem puțin triști, pentru că prețul la grâne a început să scadă. Și asta este foarte rău, pentru că toate cheltuielile s-au mărit, dar prețul scade”.
Dacă acum câțiva ani secerișul dura mai mult de o lună, acum, grație combinelor moderne, procesul de lucru nu durează mai mult de 14 zile.
Iurie Popovschi, șef parcul de tractoare: „În acest an ne-am pregătit foarte bine de recoltare, ne-a ajutat Dumnezeu și nu a plouat, probleme cu tehnica nu am avut. Totul s-a reparat bine, s-au chltuit mulți bani. Toate piesele acum sunt scumpe, motorina la fel, uleiurile. Dar combinele chiar de sunt noi, cer îngrijire la timp, după fiecare lucrare chiar dacă totul e scump”.
Potrivit specialiștilor, recoltarea cerealelor din prima grupă se va finaliza până la sfârșitul săptămânii.
Elena Balan, specialist Direcția Agricultură și Alimentație Florești: „Anul acesta a început la 5 iulie. Din 16 900 de hectare, toată suprafața pe care o avem în Florești, până în prezent s-au recoltat peste 13 mii de hectare, ceea ce constituie 80%. Recolta medie este de peste 30 de chintale la hectar. Recolta medie depinde de zonă și de localitate”.
În acest an, recolta medie per hectar este de 3,3 tone la grâu, 2,3 tone la orz și 2,9 la rapiță.