La Hulboaca a fost lansată o linie automatizată de ambalare a mierii
O nouă linie automatizată de ambalare a mierii în borcane a fost lansată, astăzi, la o întreprindere apicolă din localitatea Hulboaca, cu suportul USAID, în cadrul Proiectului „Competitivitate și Reziliență Rurală” în Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai asociațiilor apicultorilor, apicultori-furnizori ai companiei, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) .
Linia automatizată va ajuta beneficiarul, care are deja 20 de ani de activitate pe piață, să ambaleze până la 20 de tone de miere în borcane, în doar 2-3 zile. De asemenea, automatizarea procesului va crește producția de miere pentru piața locală și va permite apicultorilor să se extindă pe piețele internaționale. Compania apicolă dun Hulboaca are 500 colonii de albini și produce anual circa 400 tone de miere, pe care le exportă în mare parte în Italia și Cipru, a menționat Vitalie Popa, co-fondatorul companiei.
VITALIE POPA, co-fondatorul întreprinderii
Președinte Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova:
Odată cu lansarea liniei noi, garantăm că în sectorul nostru de producere vor fi implicați cu 3-4 oameni mai mult, pentru că acest sector trebuie să fie gestionat de o nouă echipă, nu în detrimentul sectorului de procesare en-gross care o să-l continuăm. Totodată, trecerea de la vânzarea mierii în vrac, la cea ambalată în borcane, va adăuga valoare produselor.
ION MAXIM, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor
Pentru Republica Moldova apariția încă a unei linii de ambalare a mierii în borcănașe este foarte importantă, deoarece noi majoritatea mierii pe care o producem, adică 85 la sută, o exportăm peste hotare. Apariția acestei linii va impulsiona acest export și, nu în ultimul rând, vor putea beneficia și apicultorii de un preț mai mare, fiindcă mierea ambalată va da o plus valoare atât procesatorului, cât și producătorului.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, prezenți la eveniment, califică deschiderea liniei ca pe un nouă etapă în dezvoltarea apiculturii din Republica Moldova.
IURIE SCRIPNIC, secretar de stat, MAIA:
Aceasta va fi o etapă nouă pentru toți apicultorii din Moldova, dat fiind faptul că prin procesare noi avem o valoare adăugată și urmează și exporturile să crească. Nu doar exportul în butoaie, dar și în borcănașe, pentru că plus valoarea e foarte importantă pentru apicultorii noștri.
Potrivit unui studiu USAID, anual, în țara noastră se produc până la 6 mii de tone de miere, iar numărul familiilor de albine a crescut de la 182.000 în 2020, la peste 207.000 în 2024. De asemenea, mierea moldovenească a obținut în ultimii ani tot mai multă recunoaștere internațională pentru calitatea sa. În 2022, prețul mediu de export era de 3,70 dolari per kilogram, iar în 2024 a scăzut drastic la 2,59 dolari per kilogram.