La Grădina Botanică s-au copt citricele

Trăim într-o țară agrară și avem vitamine din belșug. Totuși, mai ales iarna, vrem să încercăm și alte gusturi.

Ceea ce altădată părea exotic și inaccesibil, astăzi, le găsim din abundență. Citricele, despre ele e vorba. Am ajuns la Grădina Botanică, să vedem cum cresc și rodesc pomii de lămâi și portocale.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Dar cine poate să cunoască mai bine domeniul decât specialiștii?

„La moment, este sezonul. În țările care sunt de origine, plantele din familia rutacee sau citrice este perioada de strângere, de coacere a plantelor din această familie. Iar la Grădina Botanică, în sere, avem și noi câteva soiuri de citrice.”

Valentina Țâmbală, doctor în biologie

La Grădina Botanică, pomilor le sunt asigurate condițiile elementare – apă și temperatura potrivită. Fructele nu sunt tratate cu subsanțe chimice, poate că de asta nu arată la fel de apetisant precum cele din comerț.

„Copacul de lâmâi și mandarin sunt pline cu roadă, în timpul apropiat vom gusta din acele fructe care ni le dau plantele. ”

De Revelion sau Crăciun, ne-ar plăcea probabil să gustăm citrice crescute în Moldova.

 

„Sunt încercări și în Republica Moldova de a cultiva plantele citrice , mai ales lămâi la Ialoveni un domn ce are sere acasă, cultivă multe soiuri de lămîe, mai erau încercări și în raionul Dubăsari, să cultive pe perioada de iarnă.”

În contextul schimbărilor climatice care se produc în ultima vreme, s-ar putea ca, peste un timp, să creștem în grădină nu doar mere, nuci, prune etc., dar și lâmâi, protocale, sau banane.