La ce vom avea liber cu certificatul de vaccinare?

Fiecare persoană care a fost imunizată va primi un certificat electronic de vaccinare. Acesta este întâi de toate o evidență medicală, dar îl vom putea folosi și în unele condiții de traversare a frontierei. Deci, deținătorii lui nu vor mai fi obligați să facă testul PCR, care costă în laboratoare aproximativ 800 de lei.

 

ALEXEI CEBAN, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP:

Noi folosim certificatul de vaccinare ca o comoditate, dar mai mult este o necesitate în prevenirea răspândirii virusului Sars COV-2. Nici într-un caz certificatul de vaccinare nu este un pașaport care ar obliga o persoană sau alta sau i-am interzice mobilitatea acestei persoane.

 

Practica internațională arată că peste hotare unele evenimente permit accesul doar celor care posedă actul de vaccinare sau testul PCR.

Pentru Republica Moldova, încercăm maxim ca să nu influențăm mobilitatea persoanei, dar vedem și ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic  în unele state precum Marea Britanie, Federația Rusă, dar și în alte state unde este o creștere de cazuri. Nu pot să dau un răspuns afirmativ sau infirmativ acum la această întrebare.

 

Documentul va fi unul gratuit, generat în format PDF.

 

ALEXEI CEBAN, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP:

Vom face și acest certificat electronic în care persoana va putea, de exemplu, singur să și-l poată descărca de pe pagina oficială vaccinare.gov.md. Va fi o căsuță unde introducem IDNP-ul astfel încât va putea fi generat acest certificat pentru conveniența persoanei, pentru a nu pleca până la centrul de vaccinare și a-l avea în smartphone-ul său și a-l putea prezenta oricând.

 

Totuși, așa cum nu fiecare deține gadget-uri, certificatele vor continua să fie și printate.

Documentul, alcătuit în 3 limbi: română, rusă și engleză este recunoscut deocamdată în Ucraina și în unele state din Uniunea Europeană.

Dovada imunizării va conține informații precum: date personale, domiciliu, date despre vaccinare, doze, producător și seria antidotului, datele centrului de vaccinare și semnăturile necesare.

Valabilitatea documentului este stabilită în funcție de răspunsul imun al organismului.

Deocamdată, autoritățile nu au spus clar când și în ce condiții va fi eliberat, așa că, în prezent, moldovenii imunizați primesc confirmarea vaccinării doar pe suport de hârtie.