La ce este bun măceșul și unde îl folosim

Vremea rece și mohorâtă de afară pare că te îndeamnă la somn? Mai simți și o durere în gât? Nu, nu e cel mai prost moment al anului, ci este timpul potrivit să bei un ceai.

Licoarea caldă îți va da o stare de bine și îți va rezolva o parte din problemele de sănătate. Printre cele mai recomandate băuturi calde de toamnă este ceaiul de măceșe. Măceșele sunt apreciate de sute de ani pentru efectele lor terapeutice deosebite și pot fi consumate sub formă de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri. Pe lângă faptul că sunt gustoase și răcoritoare, băuturile preparate din măceșe mențin buna funcționare a vaselor capilare și normalizează circulația sângelui.

Ele conţin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă vitamina C decât merele, vitaminele A, B1, B2, B3, K, magneziu, calciu, fier, potasiu, taninuri, pectine şi uleiuri volatile. De preferat sunt infuziile din fructe opărite, pentru a nu distruge vitamina C prin fierbere, pentru întărirea sistemului de apărare, împotriva infecţiilor, hipertensiunii, pentru ameliorarea afecţiunilor cardiace şi a varicelor .

  1. Alungă oboseala – prin conținutul de substante active (vitaminele A, D, E, B1, B2, K), zaharuri, uleiuri volatile, lecitina și minerale (calciu, magneziu fier, potasiu) sunt considerate un medicament naturist, revigorant, care alungă oboseala.
  2. Întăresc imunitatea organismului – vitamina C din fructele de maceș întărește imunitatea organismului, prevenind afecțiunile specifice sezonului rece (răceala, gripa, etc).
    Ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotic iar prin conținutul ridicat în vitamine și minerale fructele dau rezultate uimitoare și în caz de anemie.
  3. Tratează afecțiunile digestive – ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diareea și alte probleme digestive. Cum se prepara infuzia? Două linguri de măceșe proaspete sau o lingură de măceșe uscate zdrobite se pun în 200 ml apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 15 minute; după aceea, se strecoară și se bea călduț.
  1. Combat alergiile – datorită proprietăților antiinflamatoare, ceaiul și pulberea de măceșe sunt indicate în tratarea bronșitelor, astmului și alergiilor. In afecțiunile respiratorii, măceșele au efecte remarcabile în tratarea multor boli ca: gripa, răceala, faringita, pneumonia.
  1. Protejeaza inima – antioxidanții din compoziția lor au un rol protector pentru inimă. Astfel, infuzia de măcese scade tensiunea arterială, reduce colesterolul și normalizează circulația sângelui.
  2. Te ajută să slăbești – specialiștii spun că datorită acizilor și a pectinei sunt un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus. Totodată, măceșele stimulează arderile, contribuind la reducerea depozitelor de grăsime.
  3. Ameliorează crizele hepatice, deoarece măresc secreţia de bilă.
  4. Îmbunătăţesc circulaţia periferică, datorită conţinutului ridicat de vitamina P care ajută la menţinerea bunei funcţionări a vaselor de sânge, inclusiv a celor capilare.
  5. Au proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene, ceea ce le face un super-remediu în caz de infecţii urinare sau boli de rinichi.
  6. Previn cancerul – antioxidanții, flavonoidele, polifenolii și toate substanțele active din compoziția măceșelor au capacitatea să prevină anumite forme de cancer.

Nu se poate trece cu vederea faptul că ceaiul de măceșe este recomandat pentru tratarea și prevenirea artritei, aterosclerozei, dar și a bolilor de rinichi. În acest caz se beau două căni de ceai de măceșe pe zi. Are efect diuretic și grăbește eliminarea nisipului dar și a pietrelor de la rinichi.
Mai mult decât atât, alungă crampele menstruale și durerile provocate de sindromul congestiei pelvine. Datorită proprietăților antiinflamatorii, sunt utile în caz de osteoartrită.
Pentru ca au un conținut ridicat de vitamine, măceșele sunt utile în tratamentele de înfrumusețare. Folosit în aromaterapie, uleiul de măceșe îmbunătățește starea de spirit, alungă depresia și tensiunea.
In concluzie, ceaiul de măceșe este o băutura ideală pentru îmbunătațirea stării de sănătate a organismului.

Contraindicații

Ceaiul de măceșe nu are reacții adverse și poate fi consumat pe perioade lungi de timp însă persoanele alergice pot avea reacții severe și chiar crize de astm bronșic, de aceea se recomandă evitarea acestui ceai. Nici pulpa de maceșe nu are contraindicații în administrare, în schimb semințele, mai ales perișorii prezenți pe acestea irită puternic aparatul digestiv și aparatul respirator și nu este recomandată ingerarea lor.

Preparatele pe bază de măceşe nu sunt recomandate în sarcină şi alăptare.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.