La Căușeni va fi continuat proiectul de modernizare a stației de epurare
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Consiliul raional Căușeni și întreprinderea executoare au semnat ieri un contract de antrepriză în cadrul proiectului de infrastructură ce prevede modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), transmite MOLDPRES.
Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la circa 70,7 milioane de lei (circa 3,55 mln de euro), dintre care 55,5 mln de lei vor fi alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar 15,2 mln de lei (10%) constituie contribuția Consiliului Raional Căușeni.
„Este un exemplu prin care Guvernul demonstrează consecvență în realizările pe care le are și în atingerea obiectivelor pe care și le propune. Anterior, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală a fost implementată cu succes prima etapă de reconstrucție și modernizare a stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni. Ne dorim să avem cât mai multe proiecte ambițioase de felul celui de la Căușeni și în celelalte raioane, pentru a preveni astfel degradarea mediului înconjurător și a calității resurselor de apă, și, respectiv, de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a estimat la eveniment Igor Malai, şef de direcţie la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Ca urmare a implementării proiectului „Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi, trei mii de locuitori vor fi conectați la o rețea modernă de canalizare și vor căpăta acces durabil la servicii și utilități publice de calitate. În total, circa 16 mii de locuitori ai orașului Căușeni vor căpăta acces direct, prin sistemul centralizat de canalizare, la stația de epurare modernizată.
Documentația de proiect prevede construcția unui bloc de tratare biologică, astfel încât capacitatea totală a stației de tratare a apelor uzate din Căușeni să se dubleze. Totodată, în cadrul proiectului se planifică construcția a şapte platforme de tratare a nămolului, amenajarea teritoriului și construcția drumului de acces spre stație, construcția a 10,4 km de rețea de canalizare în sectorul Căușenii Vechi și conectarea acestuia, prin intermediul a două stații de pompare nou-construite, la stația de epurare.