La 70 de ani, are mai multă energie decât unii tineri…

Și la 70 de ani, mătușa Nina Grozav, din Trușeni, taie lemne, curăță murul, agrișul și zmeurul și sapă în grădină. Deși locuiește singură, bătrâna spune că nu îi este urât, pentru că are un pisoi, care mereu îi ține companie, indiferent de vreme și de ocupația pe care o are pe afară.

NINA GROZAV, locuitoare a comunei Trușeni, Chișinău: „Prin gospodărie… Curățim trandafirul, punem varză la murat. Copacul care deja nu este sănătos îl tăiem ca să facem focul, că dacă se scumpește gazul, trecem la lemne, ce să facem?”

 Cele mai importante lucrări de toamnă le face acum, la început de noiembrie. Fiecare lucru își are socoteala lui.  „Vița cea veche, care a avut anul acesta roadă o tăiam. Și rămân acestea noi, acestea noi, care mai aproape de sol, tot le scurtăm ca apoi când o să fie ploi și vor fi fructe se umezește cu țărână și nu este bun. Și pe urmă o legăm bine.”

 Iar pentru o recoltă bogată la anul, bătrânica are un șiretlic al ei. „Zmeurul l-am rărit, am lăsat dor câte o singură tijă și am legat-o, o leg de cu toamna și pe urmă o săpăm ca să afânăm un pic solul.”

 Pomușoarele sunt o pasiune pe care a moștenit-o de la părinți și bunei. „Și lași câțiva lăstari de anul acesta, ca să prelungească la anul roada, dar câțiva lăstari trebuie lăsați de aceea din an vechi. Nu trebuie tăiați toți, trebuie să alegem și tot așa îi tăiem.”

Frunzele și cenușa sunt cel mai bun îngrășământ pentru sol, de aceea a împrăștiat cenușă prin toată grădina. „Părinții așa puneau toata cenușa în grădină și era în calitate de îngrășământ. Omoară microbii, insectele dăunătoare.”

 La anii săi, se descurcă mai greu prin gospodărie, dar nu renunță. Bătrâna speră să nu înghețe la iarnă, pentru că lemnele sunt tare scumpe în acest an.

„Vreo 3-4 metri steri de lemne am, dar am mai dat comandă să mai cumpăr că nu o să ajungă că jumătate de an e iarnă. Reporter: Doar cu lemne o să vă încălziți? EA: Lemne și câțiva saci de cărbuni. Cazanul mi s-a defectat și tot costă bani ca să-l repar. Gazul cine știe, dacă s-a mai ridica prețul. Așa că lemnele acestea care le am și care am dat comandă poate îmi vor ajunge.”

Pentru tinerii care se plictisesc de atâta stătut pe rețele sociale, mătușa Nina ar putea fi un model de om care își trăiește viața cu adevărat.