La 22 de ani, a revenit în sat și a construit o fermă de oi
Tot mai mulți tineri părăsesc satele și aleg să trăiască în oraș ori să plece peste hotare. Cristian Băietrău, în vârstă de 22 de ani, încearcă să demonstreze că este bine și acasă. Cu șase ani în urmă, a venit în capitală pentru a-și continua studiile. A terminat liceul după care doi ani a învățat la Facultatea de Jurnalistică. A înțeles însă că vibrațiile orașului nu sunt tocmai ceea ce căuta.
„Pentru mine, nu a fost un pas destul de simțitor, întrucât eu de aici am plecat. Să fi fost vorba că plecam peste hotare și veneam peste vreo 4-5 ani, cu siguranță, nu erau aceleași trăiri. A fost foarte repede, 6 ani de pauză de Breanova, m-au făcut să îmi dau seama că aici se poate ceva de făcut și este și aici bine.” a menționat CRISTIAN BĂIETRĂU- fermier, s. Breanova, r. Orhei.
Tânărul a revenit la baștină, în satul Breanova din raionul Orhei, cu mari planuri pentru viitor. A cumpărat 90 de oi și în scurt timp a înființat o fermă, unde muncește 24 din 24.
„Deci întrucât animalele au fost strânse de peste tot, au fost cumpărate de la oamenii care doreau să scape de ele. Nu s-a lucrat la genetica lor, nu s-a lucrat la productivitatea lor, la absolut nimic și erau întreținute ca animale de alternativă pentru un consumator destul de mic. Când le-am adus aici, am început să le selectez, fiindcă este foarte greu să întreții un animal, care nu produce nimic și este foarte costisitor. De exemplu, dacă un animal nu fată 2 ani de zile, el este vândut, pentru că nu are rost să îl ții. Dacă nu dă 200 de grame de lapte la mulsoare, el este vândut, pentru că este greu de întreținut și este foarte costisitor.” a menționat CRISTIAN BĂIETRĂU- fermier, s. Breanova, r. Orhei.
A investit circa 20 de mii de euro pentru a construi ferma și a oferi condiții bune animalelor. Banii i-a împrumutat, iar pentru a-i întoarce cât mai rapid, Cristian este nevoit să fie și paznic, și cioban, dar și vânzător al propriilor produse.
„Cineva a venit și a fost un caz haios. A venit o persoană cu o obiecție și a zis ca produsele noastre sunt scumpe. Eu am zis ok și i-am replicat că îi dau un coș de produse gratis, dacă va lucra la mine 24 de ore. Omul a fost, evident, împotrivă, pentru că și-a dat seama că lucru aici este foarte mult. Este mai mult decât foarte mult, întrucât aici ești solicitat 24/24, aici nu ai sărbători. Chiar și atunci când am făcut turele de noapte, când păzeam aici, se primea că ajungeam dimineața și eram stors de puteri, nu mai puteam face nimic.” a menționat CRISTIAN BĂIETRĂU- fermier, s. Breanova, r. Orhei.
Tânărul fermier, recunoaște că mulți nu au înțeles de ce s-a întors în sat. În ciuda tuturor provocărilor, cu capul sus, și-a continuat visul copilăriei, de a avea o afacere cu animale.
„La început, fiind mic și lipsit de experiență de viață, atrăgeam atenția și în mare parte erau cumva păreri din acestea, că ce am făcut, asta este o nebunie. Ai riscat foarte mult, sunt bani împrumutați, acestea sunt oi, lumea de ele scapă, lumea de aici fuge, dar tu ce ai făcut? Nu am dat curs tuturor opiniilor, am mers mai departe. Acum, în general, când aud o noutate despre noi, sunt tare încântat să o aud.” a menționat CRISTIAN BĂIETRĂU- fermier, s. Breanova, r. Orhei.
Anul 2020 a fost unul dificil și pentru Cristian. A avut probleme cu furajele fiind nevoit să cheltuie bani în plus pentru a salva situația.
„Noi nu am avut unde paște animalele, noi avem în fața noastră un teren de 12 hectare, pe care noi nu l-am valorificat deloc. Două săptămâni până la Paști, le-am păscut aici și după asta a început o secetă așa, urâtă de tot. Șesul s-a uscat de tot și am fost impuși de situație să arendăm un teren de 30 de hectare de miriște de grâu, care nici nu a fost treierat, pentru că nici nu s-a făcut roada. Prin iulie, am început a cosi de pe el, ca să ne facem baza furajeră pentru iarnă.” a menționat CRISTIAN BĂIETRĂU- fermier, s. Breanova, r. Orhei.
Acum, antreprenorul visează să își extindă ferma de oi. Ar mai vrea să construiască o încăpere, unde să crească și vaci. Planurile îi sunt mari, de aceea în fiecare zi, îngrijind animalele, învață pentru un viitor prosper acasă.