Ucraina a relansat speranţele cu privire la o creştere a exporturilor sale de cereale, în pofida blocadei ruseşti asupra porturilor la Marea Neagră, prin anunţul că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe, scrie digi24 cu trimitere la Reuters, potrivit Agerpres.
„În ultimele patru zile, 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe. Intenţionăm să menţinem acest ritm”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov.
Într-un comunicat de presă publicat marţi seara, Ministerul ucrainean al Infrastructurii a informat că alte 16 nave aşteaptă acum să fie încărcate cu cereale ucrainene pentru a fi exportate pe pieţele externe, în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a trece prin Canalul Sulina.
Potrivit lui Iuri Vaskov, doar patru nave pot trece zilnic prin Canalul Sulina, deşi ar fi nevoie ca zilnic să treacă opt nave. Ucraina negociază cu colegii din România şi reprezentanţii Comisiei Europene pentru creşterea numărului de nave care vor trece prin Canalul Sulina.
Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, şi în plus va fi deschisă şi navigaţia pe Canalul Bâstroe, Ucraina se aşteaptă ca aglomerarea navelor la gurile Dunării să fie rezolvată în decurs de o săptămână iar exporturile lunare de cereale ar urma să se majoreze cu 500.000 de tone, a apreciat Iuri Vaskov.
Ucraina, al patrulea mare exportator mondial de cereale, a fost forţată de invazia rusească să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată via graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, sau prin intermediul barjelor prin micile porturi de la Dunăre.
Canalul Bâstroe, motiv de dispută între România și Ucraina
Construcţia acestui canal, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, a început în anul 2004. România a cerut Ucrainei să oprească acest proiect, având în vedere că noua legătură de 10 kilometri dintre Dunăre şi mare trece prin mijlocul Deltei Dunării şi încalcă o serie de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului.
Sesizate de România, mai multe organisme internaționale din domeniul protecției mediului au stabilit că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenții internaționale din domeniul protecției mediului și au cerut autorităților ucrainene să oprească lucrările începute.
Ca urmare a acestor eforturi internaționale, autoritățile ucrainene au anunțat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinței Părților la Convenția de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunța la proiectul inițial și că vor respecta cu strictețe cerințele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul inițierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigație. Având, însă, în vedere că proiectul inițial a fost parțial realizat, s-a cerut autorităților ucrainene să evalueze impactul lucrărilor efectuate până în prezent.
Potrivit MAE, începând cu anul 2021 autoritățile române și cele ucrainene negociază încheierea unui acord bilateral pentru implementarea Convenției de la Espoo care să conțină, pe baza experienței acumulate în ceea ce privește proiectul Bâstroe, prevederi clare pentru desfășurarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului.
Bâstroe este un canal navigabil de adâncime aşezat de-a lungul gurilor (canalelor) Bâstri, Stambulul Vechi şi Chilia din Delta Dunării. Canalul este situat pe teritoriul regiunii Odessa şi trece prin teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Ucraina și Rusia vor discuta miercuri, Istanbul, despre reluarea livrărilor de cereale
Delegaţii ale Ucrainei şi Rusiei se vor întâlni miercuri, la Istanbul, pentru a analiza posibilitatea reluării livrărilor pe Marea Neagră a cerealelor blocate, a anunţat marţi ministrul turc al apărării Hulusi Akar, informează Reuters şi AFP.
„Delegaţii militare ale ministerelor apărării turc, rus şi ucrainean şi o delegaţie a Naţiunilor Unite vor discuta mâine, la Istanbul, pe tema livrării în deplină siguranţă către pieţele internaţionale a cerealelor aflate în aşteptare în porturile ucrainene”, a declarat Akar într-un comunicat.
Această reuniune cvadripartită survine în contextul creşterii preţurilor produselor alimentare la nivel global, parţial din cauza invadării Ucrainei de către forţele ruse începând din 24 februarie.
Ucraina este unul dintre principalii producători mondiali de grâu şi alte cereale, dar exporturile sale au fost blocate în Marea Neagră de navele militare ruse, în timp ce minele marine plasate de Kiev constituie şi ele o problemă.
În ultimele săptămâni, Turcia, membră a NATO, şi-a multiplicat eforturile diplomatice în sprijinul reluării livrărilor de cereale.
Potrivit autorităţilor turce, 20 de vase comerciale aşteaptă în prezent în Marea Neagră şi ar putea fi încărcate rapid cu cereale ucrainene.