În anul 2021, Guvernul va fi nevoit să aloce 5,9 la sută din toate veniturile fiscale ale Bugetului de Stat pentru plata dobânzilor la creditele contractate anterior.
Suma spre plată se ridică la 2,2 miliarde lei, cea ce este de patru ori mai mult decât acum aproximativ opt ani, când dobânzile pentru credite constituiau în jur de 0,6 miliarde lei anual, specifică expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, această creștere a cheltuielilor a fost condiționată de câțiva factori de bază.
În primul rând, este nevoie să se plătească dobânzi anuale pentru garanțiile oferite la creditul care a acoperit gaura provocată de jaful bancar din 2014. Nerecuperarea banilor este o povară grea pe umerii oamenilor.
Aceste plăți se ridică la circa 0,9 miliarde lei anual, cea ce reprezintă jumătate din creșterea cheltuielilor cu dobânzile la credite, menționează expertul.
Un alt factor al creșterii sumelor este izolarea externă a țării din ultimii șase ani, cea ce a dus la reducerea drastică a granturilor oferite.
Raportat la PIB, în prezent ele s-au redus de 15 ori față de maxima din 2014, când au constituit 3 la sută.
În acestă perioadă, Moldova a ratat oportunitatea de a obține 26 de miliarde lei sub formă de granturi. Drept consecință, bugetul de stat a fost executat mult sub nivelul aprobat, mai adaugă Ioniță.
În aceste condiții, Guvernul a fost nevoit să apeleze la împrumuturi externe, dar și acestea deja nu ne mai sunt acordate. În prezent, se mizează pe cele interne care și reprezintă al doilea factor de bază în majorarea costurilor cu dobânzile plătite de bugetul de stat.
Cert este că momentan, Republica Moldova în loc să beneficieze de suport din afară sub formă de granturi pentru depășirea crizei COVID-19, pentru dezvoltarea infrastructurii și reforma instituțiilor este nevoită să reducă cheltuielile bugetare și să se împrumute din greu pe intern.
Drept consecință, în loc să avem drumuri, suportăm cheltuieli de 2,2 miliarde lei cu dobânzi la credite, precizează Veaceslav Ioniță.