Iurie CUCUETU: „A fi ceramist și olar este și pasiune, și har”

Nu și-ar fi putut închipui niciodată viața fără pasiunea și dragostea față de frumos, de grafică, pictură și arta olăritului, care i-au devenit atât de aproape sufletului. Este despre El, renumitul meșter popular Iurie Cucuietu, cel care a modelat până la perfecțiune boțul de lut, în care a imortalizat tradițiile strămoșești. Cea mai veche îndeletnicire a străbunilor, moștenită din generație în generație, a impresionat întotdeauna prin originalitate, frumusețe și rafinament. Iurie Cucuietu, folosind diversitatea formelor și obiectelor, a pus în lucrările sale atâta suflet, că le-a făcut să vorbească, să mărturisească irepetabila poveste, ce ne descrie cu lux de amănunte drumul greu al lutului….

 Vă prezentăm un material realizat în totalitate de echipa gliadrochiana.info.

Născut pe Valea Cuboltei, în satul Drochia, un sat mândru și frumos, în familia lui Onufrie și Vera Cucuietu, oameni gospodari, îndrăgostiți de glie, de datini și tradiții, care au altoit cu grijă în sufletul feciorului dragostea față de natură, a fost pasionat de mic copil de pictură și fotografie. Studiile le-a făcut la școala medie din sat, absolvind între timp și Școala de Arte Plastice din orașul Drochia. După serviciul militar, în 1981-1983, devine student la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, facultatea Grafică și Pictură, rămânând a fi marcat de una dintre cele mai vechi, cele mai populare și captivante îndeletniciri din toate timpurile – arta olăritului și a ceramicii.


Nu prea înalt de statură, dar cu suflet și inimă mare, cu ochi, în care mai poți vedea licărul copilăriei, chiar dacă anii și-au lăsat inevitabila amprentă pe tâmplele cărunte, a vorbit întotdeauna domol, liniștit, făcând parte din categoria de oameni, care știu a spune mult în puține cuvinte și știu mai mult să muncească, decât să vorbească. A creat adevărate opere de artă din lut și ceramică, de-a lungul timpului, care s-au bucurat de aprecierea celor îndrăgostiți de frumos. Și continuă s-o facă.


Fiind născut în una din cele mai bogate luni ale anului în sărbători creștinești, cântec și voie bună, în luna lui Undrea (decembrie), care în popor se zice, că e deschizătoare de anotimp, dar închizătoare de an, în această lună, talentatul meșter popular, în prezent și profesor, și manager al Școlii de Arte Plastice pentru Copii, neîntrecut în arta sculpturii artistice a lutului, își sărbătorește frumosul jubileu de 60 ani, acesta servind un bun prilej, pentru a-l descoase nițel, cu toate că, fiind o fire prea modestă, dar și scump la cuvinte, nu a fost deloc ușor să aflu povestea lui de succes.

Domnule Iurie Cucuietu, ce înseamnă pentru DVS sculptatul artistic în lut și ceramică?

Această îndeletnicire este și vocație, dar în primul rând, un vis împlinit, sensul vieții mele, este oaza, în care mă regăsesc de fiecare dată mai plin de viață, de inspirație, de noi plăsmuiri. Arta sculptatului artistic în lut și ceramică este atât de fină, atât de sensibilă, că fiecare mișcare necesită atenție și concentrare maximă. O mică deviere neatentă și tot ce ai făcut până la acel moment pierde din farmec și aspect. De altfel, această artă e ca și viața: o mică greșeală, făcută din imprudență, poate avea consecințe ireversibile. A fi ceramist și olar este și har și pasiune, pe care nu o poți învăța numai la universitate. Pentru a însufleți lutul, el trebuie „simțit” încă din săpătură. Fiecare obiect creat este unic, cu acele imperfecțiuni, pe care le fac special. Fiind și profesor, și manager al Școlii de Arte Plastice pentru Copii, la orele de sculptură transformăm boțul de lut în diverse forme, figurine, care pe urmă le expunem în cadrul diverselor expoziții.

Care a fost cursul vieții după facultate?

După facultate, în 1989, am început activitatea ca profesor de arte plastice la IPLT „M.Eminescu” din orașul Drochia.

Ce obiecte ați predat și câți ani ați lucrat în acest liceu?

Am predat educația plastică, desenul liniar și educația tehnologică, fiecare având farmecul său. Fiind pictor și grafician de profesie, aveam predilecție aparte față de această vocație, dar mereu eram incitat să mă afirm și în alte domenii, cu un spectru larg de manifestare a potențialului artistic, creativ. Am lucrat timp de 31 ani în Liceul „M.Eminescu”, sculptând în sufletele copiilor cele mai frumoase schițe din arta neamului pentru a le altoi dragostea de ceramică. Am creat cu ei chipuri de Guguță, pe Nică stând în copac cu ocheanul, diferite figurine, farfurii decorative, țuruiece, clopoței, care mă reprezintă, și chiar oale de lut.

Cunoaștem, că arta olăritului nu este unica îndeletnicire al meșterului popular Iurie Cucuietu. În ce fel de îndeletniciri v-ați mai încercat talentul?

Fiind un timp îndelungat și profesor în educația tehnologică, am altoit discipolilor mei dragostea față de arta prelucrării lemnului, metalului, fibrelor vegetale (paie, pănuși, nuiele, etc.), confecționând cele mai diverse obiecte de o rară frumusețe.

De fiecare dată, când realizați, creați, confecționați un obiect, ce sentimente aveți la vederea produsului final?

Nu e posibil să exprimi în cuvinte sentimentul și emoțiile, ce te copleșesc la finisarea unui obiect, ele sunt ascunse în bucuria lăuntrică, pe care o trăiești în acel moment.

Ce calități apreciați în oameni și care din ele vă caracterizează cel mai mult?

În primul rând, apreciez cel mai mult sinceritatea, modestia, pasiunea față de ceea ce faci. Sunt niște calități rare în zilele noastre, dar sunt neprețuite. Viața prinde sens și culoare dacă iubești ceea ce faci.

Sunteți inițiatorul Târgului Meșterilor Populari, care este deja la cea de-a VIII-a ediție, în parteneriat și cu contribuția primăriei orașului. De unde a venit ideea?

Foarte mulți ani am avut onoarea să particip în cadrul mai multor târguri, bâlciuri, expoziții, tabere de creație, atât în țară, cât și peste hotare. Atunci, m-am gândit: noi avem atâtea personalități notorii în raionul Drochia, oameni talentați, meșteri populari, pe foarte mulți din ei îi cunosc personal. De ce nu am putea organiza și la Drochia un astfel de târg? Acum 8 ani în urmă, am mers la primăria orașului, la Direcția Cultură și ideea a fost salutabilă și susținută.

Puteți să ne povestiți despre cele mai deosebite evenimente, care v-au impresionat cel mai mult, și când ați simțit pentru prima oară gustul succesului?

Gustul succesului l-am simțit la primele expoziții, organizate în mun. Bălți și orașul Ungheni. Am participat la taberele de vară ale olarilor și ceramiștilor din localitatea Hoginești, condusă de renumitul olar Vasile Goncear. Tabăra de creație de la Păltinoasa, Suceava, condusă de meșterul cioplitor în lemn Toader Ignătescu. Ani la rănd am participat la Târgul din Iași „Micii meșteri din Copou”, condus de meșterița Silvia Cozmâncă. Pe parcursul mai multor ani am participat la numeroase tărguri și expoziții tematice, organzate atât în țară, cât și peste hotare: Târgul național de ceramică tradițională „Cucuteni -5000”, desfășurat în fiecare an în minucipiul Iași, România. Târgul olarilor „Ochiul de păun” din Rădăuți, „Bălciul Olarilor” din Iurceni, Nisporeni, participând la fiecare ediție, de la lansare, până în prezent; Târgul Meșterilor Populari din Cernăuți, Ucraina, la care sunt invitat cu mult drag; Târguri ale meșterilor populari și expoziții tematice, organizate de Ziua Vinului, în muncipiul Chișinău, Orhei, Călărași; Festivalurile: Mărului (Soroca), Prunelor (Nisporeni), Peștelui (Pârjota, Râșcani), Gurmania (s.Țarigrad), Familiei, or.Drochia, Cașului, (Cobani, Glodeni), Pâinii din Zaicani (Râșcani), a obiceiurilor și tradițiilor de iarnă (Soroca), „Bunica-Fest” (mun.Bălți), Portului Popular și Pâinii (Mândâc), Ziua Covorului Moldovenesc (Mihăileni, Râșcani); Ziua Pâinii (Șolcani, Soroca); Proiectul cultural „Nici un sat fără concert”, și multe altele, care m-au marcat cu adevărat și mi-au lăsat în suflet frumoase amintiri.

Sunteți Membru al Uniunii Meșterilor Populari din R.Moldova?

Activitatea pe care am desfășurat-o, participând la diverse expoziții, târguri, talentul, cu care m-a înzestrat destinul, mulțumesc Domnului, și pe care l-am demonstrat cu prisosință, mi-au deschis această cale și în 2001 am fost primit în Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova. În prezent sunt vicepreședinte al UMP pe zona de nord.

Cum credeți, pentru o viață de om 60 e mult sau puțin?

Dacă luăm în calcul timpul trăit pentru a crește, pentru a învăța ceva, din care să tragem foloase și să rămânem mulțumiți de ceea ce facem, cred că 60 – e doar începutul vieții și înainte avem încă foarte multe de făcut. E cea mai frumoasă perioadă a vieții, în care îți trăiești maturitatea tinereții. De pe această pistă poți privi cu mândrie la succesele și rezultatele discipolilor tăi, în care ai pus mult suflet, străduință, dedicație și dragoste.

Vă dorim în continuare mult succes în frumoasa vocație de meșter ceramist și olar, să fiți mereu ghidat de acel izvor de inspirație și rețeta magică de „a da suflet” lutului, iar rezultatul muncii migăloase să poată bucura privirea multor admiratori! La mulți ani, cu frumosul jubileu de 60 ani, maestre Cucuietu! Multă sănătate, viață lungă, ani frumoși, plini de succes și cât mai multe idei îndrăznețe în crearea minunatelor opere de artă!

Pentru conformitate Ala BUGAI

 

În imagini: Iurie CUCUETU își demonstrează comoara sa la diverse ocazii…