Își taie plantația de vie din cauza secetei

Seceta și pandemia le-a creat mari dificultăți agricultorilor. Pe Vasile și Elena Mihalachi din satul Costești, raionul Ialoveni i-am găsit muncind din greu pe plantația lor de viță-de-vie pe care o îngrijesc de 25 de ani. Ei spun că tot efortul pe care l-au depus în acest timp s-a dus pe apa sâmbetei. Viticultorii au decis să taie toată via, care din cauza lipsei precipitațiilor s-a uscat.

„A fost înghețată vreo câțiva ani în urmă  și am mai reînnoit-o noi, dar anul acesta seceta a afectat-o rău. Ea era bătrână, cam bolnavă și cu seceta, iată că a făcut câte un strugurel la butuc și acela era cu niște bobițe de pus în pușcă, tari și nici vinul nu s-a primit din el și ne-am hotărât să o scoatem că este bătrână și pusă de când erau colhozurile, vrem s-o scoatem și să punem alta.” ne-a povestit VASILE MIHALACHI- viticultor, s. Costești, r. Ialoveni.

Acum, soții planifică să replanteze soiuri mai rezistente la condițiile meteorologice nefavorabile.

„Vrem să punem un soi tehnic, pentru vin, soiul Floricica. Ce soi era până acum? Până acum era Muscat, poamă de masă, văratică, se cocea în luna august, ce-i drept ea era și capricioasă, dacă veneau ploile ea repede se strica. Anul trecut a fost rea, pentru că nu a fost umezeală.” a menționat VASILE MIHALACHI- viticultor, s. Costești, r. Ialoveni.

Vasile și Elena vor avea nevoie de câteva zeci de mii de lei pentru a-și reînnoi plantația. Pentru dânșii e o sumă mare, în condițiile în care roada a fost mică și nici n-au cui s-o vândă.

„Dacă nu s-a reușit să se strângă, n-a fost lume, n-au fost brațe de muncă, au dat ploile și a crăpat toată. Acum oamenii au mai pus-o în frigidere, ea este crăpată, curge, este rău. A rămas lumea numai cu munca pentru că a dat poama din frigider cu un leu și anul acesta stau frigiderele pline și nu se știe ce va fi până la urmă. Realizarea este slabă de tot la Moscova, în Rusia, Belarus, slab de tot, nu merge poama este slab.

„Nouă la suprafața aceasta ne trebuie 350 de butași, în jur de 100 de pari, parul este în jur de 40 de lei, butașul este în jur de 18-20 de lei, sârma este 15 lei, plus la asta trebuie funii, lacăte, pentru ca să o pui așa cum se pun pe vremurile acestea.” a menționat ELENA MIHALACHI- viticultoare, s. Costești, r. Ialoveni.

Potrivit datelor, recolta de struguri în acest sezon a fost estimată la 150 – 200 de mii de tone, în scădere cu aproximativ 25-40 la sută în comparație cu anul precedent.