Irigarea prin picurare, permisă şi din apele subterane

Regulamentul cu privire la folosința apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole, a fost aprobat de Executiv.

”Luând în considerare condițiile climaterice din țara noastră, irigarea este principala măsură eficientă de optimizare a regimului de umiditate a solului în perioada de vegetație a culturilor horticole și contribuie la majorarea productivității agroalimentare. Articolul 45 alin. (2) din Legea apelor prevede că în zonele în care nu există surse necesare de apă de suprafață, dar există rezerve suficiente de ape subterane, inclusiv cu proprietăți potabile, se permite utilizarea acestora în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi menajeră în baza unor reglementări aprobate de Guvern”, a subliniat Ministrul Agriculturii Ion Perju.

Potrivit datelor Ministerului, în 2011, la nivel național erau exploatate în baza autorizațiilor de mediu, doar 360 de fântâni arteziene, ceea ce constituie circa o treime din numărul total al fântânilor arteziene construite și aflate în stare funcțională.

„Această situație denotă utilizarea neautorizată și necontrolată a apelor subterane, fapt ce are impact negativ asupra componentelor de mediu: apă, sol, dar și asupra economiei naționale”, a adăugat Oficialul.

Amintim că ecologiștii au criticat inițiativa. Aceștia consideră că „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă drept o crimă la nivel naţional şi regional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice. De asemenea, ecologiștii susțin că irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană.