Irigarea l-a salvat de seceta severă din 2020
Irigarea este o condiție obligatorie pentru fermierii care vor să aibă o productivitate mai mare, indiferent de condițiile meteorologice.
Anul 2020 a fost unul dificil pentru sectorul agricol, însă cei care și-au echipat plantațiile corespunzător au avut de câștigat atât la capitolul cantitate, cât și la calitate. Ion Jumir din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, administrează 30 de hectare de viță-de-vie. În ciuda provocărilor, a făcut față cu brio și a reușit să-și dezvolte afacerea.
„Avem soiul victoria trei hectare, avem Muscat Italia, 2,5 hectare, Codreanca avem două hectare și restul Moldova. Aici unde suntem acum, avem soiul Moldova. Este plantat din 2017 și se primește că mergem pe al 5-lea an. Anul acesta este în rod. Anul trecut a fost primul în rod și acum vine anul 2. Din start a fost pus cu irigare acest sort.” a menționat ION JUMIR- agricultor, s. Ruseștii Noi, r. Ialoveni.
Antreprenorul a construit din start un bazin artificial de acumulare a apei, care l-a ajutat să-și ude plantația și să nu o traumeze.
„Anul acesta, necesitatea a fost foarte mare, s-a terminat și bazinul și tot. Am rezolvat cum am putut, unde am dat mai multă apă, unde mai puțină, ca să putem merge mai departe și să nu ne oprim, că dacă nu aveam irigare, butucii care sunt tineri nici nu erau să reziste la secetă, erau să se usuce.” a adăugat agricultorul.
Deși mulți agricultori se plâng că seceta din anul trecut le-a compromis aproape toată roada, cei din Ruseștii Noi au avut o recoltă de circa 250 de tone de poamă, care a fost vândută rapid.
„Exportul l-am făcut în Ucraina, România și Rusia. Prețul strugurilor care au fost cu irigare, calitativi i-am vândut între 13-14 lei. Strugurii mai puțini calitativi, strugurii care au rămas după anul nou, mulți au fost vânduți, statistica nu o cunosc, dar au plecat în Irak, Siria și ei ne-au scăpat pe producători, ca să nu-i ducem la fabrica de vin.” a menționat ION JUMIR- agricultor, s. Ruseștii Noi, r. Ialoveni.
Producătorul recunoaște că a investit mult, dar fiecare bănuț cheltuit pentru irigare, l-a răsplătit pe măsură. Acum vrea să-și mai extindă plantația, la fel, echipând-o la cel mai înalt nivel.
„Planuri pe viitor avem ca să începem vreo 2-3 hectare să le ridicăm și să mergem spre Pergola, să punem plasă și peliculă pentru ploaie ca să nu mai avem întrebări toamna cu recoltatul și să putem concura deja cu europenii și să mergem pe stilul european.” a adăugat ION JUMIR- agricultor, s. Ruseștii Noi, r. Ialoveni.
Potrivit specialiștilor din domeniu, irigarea este avantajoasă, deoarece are capacitatea de a spori recolta, în medie, cu 30-50 la sută. Totodată, îmbunătățește calitatea roadei, dar asigură și necesarul de apă în cele mai importante faze de dezvoltare a plantelor.