Ioniță: un metru cub de gaz natural ar putea ajunge și 9 LEI
Criza gazelor are un impact enorm asupra noastră, însă percepția și panica publică depășește cu mult pericolul real, este expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, criza gazelor va dura maxim unul sau doi ani, iar deciziile politice eronate pot să ne afecteze pe zeci de ani.
Specialistul a mai menționat faptul că tariful la un metru cub de gaz natural ar putea ajunge și nouă lei, dacă guvernarea nu va putea negocia cu Federația Rusă un tarif mai avantajos pentru țară.
Veaceslav Ioniță, expert economie, IDIS Viitorul: „Republica Moldova trebuie să implementeze de urgență pachetul energetic trei. Legea s-a votat în 2012 și am tărăgănat timp de zece ani de zile și unul din aspectele care le negociem noi cu Federația Rusă este acest pachet energetic trei. Al doilea element extrem de important. Pachetul Energetic Trei înseamnă: Crearea rețelelor de transport a gazului și crearea rețelelor de distribuție. Și trei Procurarea gazelor din diverse surse.”
Ioniță a mai declarat că dacă Guvernul nu va ajunge la un consens cu Federația Rusă, atunci tarifele la gaz ar putea crește dublu față acum.
„Da să admitem că va fi situația foarte grea și noi vom fi nevoiți să majorăm tariful până la nouă lei. Dacă va fi așa tarif, atunci guvernul trebuie să subvenționeze consumul până la 100 metri cubi în jumătate din creștere. Dacă noi avem acum un tarif de 4,90 lei, guvernul să ofere o subvenție de doi lei sau chiar 2,50 lei. În așa caz prețul mediu al gazului care îl va plăti consumatorul până la 100 metri cubi va fi de șapte lei. Noi am plătit șapte lei acum câțiva ani de zile.”
Potrivit expertului, în caz de majorare, Guvernul ar trebui să identifice circa 600 milioane de lei pentru a achita doi lei sau mai mult pentru subvenționare prețului de creștere, iar majorarea tarifelor să fie făcută treptat.
„Prima majorare să fie făcută nu mai devreme de luna decembrie. Să fie făcută nu mai mult de 80 la sută. Dacă facem acest lucru, următoarea majorare să o facem după ce se termină iarna, astfel cetățenii în perioada de vară, atunci când consumul este mic el să își poată achita facturile din iarnă.”
Potrivit lui Ioniță, majorarea prețurilor la gaze naturale la nouă lei pentru consumatorul casnic va fi un șoc.
În Republica Moldova, în perioada de iarnă consumul total de gaze naturale este de aproximativ 180 milioane de metri cubi, pe când vara acesta scade până la 50 milioane de metri cubi.