Pe termen mediu, nu există riscuri pentru moneda naţională. Potrivit Infotag, această opinie a fost exprimată de către expertul economic Veaceslav Ioniţă.
El consideră că cererea pentru valută va continua să fie mai mică decât oferta, iar rolul Băncii Naţionale în menţinerea cursului de schimb al leului moldovenesc în faţa fluctuaţiilor puternice ale monedei la nivel internaţional va fi similară cu 2020.
„Din mai 2020, a existat un surplus pe piaţa valutară a Moldovei. Oferta a fost mult mai mare decât cererea, iar principalul motiv pentru aceasta a fost cererea redusă din partea persoanelor fizice. În aceste condiţii, BNM a fost nevoit să intervină prin cumpărarea de valută pentru a preveni o creştere excesivă a cursului de schimb al leului”, a spus Ioniţă.
În opinia sa, Moldova nu-şi poate permite luxul unei monede naţionale puternice după modelul ţărilor UE, dar şi o depreciere la nivel regional nu poate fi o soluţie bună.
Banca Naţională a intervenit pe piaţa valutară pentru a păstra leul în echilibru, iar acest sold a afectat fluctuaţiile cursului de schimb.
Drept urmare, leul moldovenesc a încheiat anul 2020 exact ca și dolarul SUA. Şi cotaţiile sale în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Moldovei le repetă pe cele în raport cu dolarul SUA, notează expertul.