În ultimii ani, învățământul superior din Republica Moldova este grav afectat.
Cel mai mare număr de studenți din istoria țării a fost înregistrat în anii 2006-2007, când în universități învățau 128 000 de tineri. După care, numărul acestora a scăzut dramatic, până la 56 000, în 2019, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „În anul 2019, noi am ajuns la 56 000 de studenți, peste două ori sau dacă ne uităm atent avem peste 72 000 de studenți, decât în anii precedenți. Iar acum, în ultimii doi ani, înregistrăm o creștere a numărului de studenți. Nu este foarte mare, comparativ cu scăderea dramatică prin care am trecut noi. Dar totuși, ce s-a întâmplat în Republica Moldova, că în prezent avem 59600 sau cu 3000 mai mulți studenți, mai mulți decât am avut acum doi ani.”
Potrivit expertului, un factor ce a contribuit la majorarea numărului de studenți este faptul că în ultimii doi ani la studii universitare au mers cu 3600 de tineri mai mulți. Din cauza pandemiei, mai mult de o mie de tineri nu au reușit să meargă la studii peste hotare și au ales să învețe acasă.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Omul oricum vrea să plece, să mă tem că dacă se vor deschide hotare și dacă se va termina pandemia, foarte mulți tineri vor vrea să plece. De aceea, acest factor pozitiv este de scurtă durată. De aceea, acest factor este anul acesta și poate anul viitor. ”
Totodată, astăzi studenții străini mențin active universitățile moldovenești. Datele pentru 2020 arată că în Republica Moldova sunt 4600 de studenți străini, triplu față de acum zece ani. Aproape 13% din studenții la secția studii cu frecvență la zi sunt străini.
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice: „Degrabă va fi fiecare al șaptelea student în sălile de curs este un străin. Studenții Străini sunt cei care în primul rând ne asigură undeva 100 mln dolari anual venituri de pe faptul că ei vin în Republica Moldova și asta se are în vedere cheltuieli cu studiile, avionul, hotel.”
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în fiecare an, 4500 de tineri din categoria universitară pleacă din țară. În următorii ani, universitățile nu vor avea studenți, iar economia moldovenească va duce lipsă de specialiști calificați.