În 2022, construcția de locuințe se va reduce cu cel puțin 35% comparativ cu anul precedent, estimează expertul în economie Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, după o creștere puternică timp de patru ani, piața construcțiilor, după cum a anticipat încă anul trecut, în 2022 a decis să facă o mică pauză.
Piața imobiliară din Moldova după criza din 2008 a înregistrat o scădere și stagnare îndelungată timp de 10 ani.
Perioada 2018-2021 a fost o perioadă de revenire rapidă, în patru ani de zile construcția de locuințe s-a dublat, iar în 2021 piața s-a înfierbântat enorm, scrie expertul.
Potrivit lui, volumul construcțiilor, vânzărilor, dar și creșterea prețurilor a fost una prea bruscă, cea ce a speriat cumpărătorii. Încă de anul trecut era clar că piața crește prea rapid și are nevoie de o pauză, fapt care se întâmplă în prezent, adaugă Ioniță.
În acest an asistăm la o scădere atât a volumului de construcții, cât și reducerea numărului de tranzacții, dar și temperarea creșterii de prețuri. Oamenii așteaptă să vadă evoluțiile pe piață și au trecut pe pauză decizia de a investi în locuințe, mai spune expertul.
Totodată să nu uităm că în prezent asistăm la o scumpire considerabilă a resurselor creditare, elementul de bază, care a mișcat piața în sus în ultimii 4 ani, menționează Veaceslav Ioniță.
În perioada 2018-2021, de la 20% până la 30% din apartamentele procurate au fost procurate prin ipotecă. În acest an, piața creditelor ipotecare crește de 2 ori mai lent decât anul trecut, când lunar ea creștea cu 296 milioane lei. În primele 7 luni ale anului creșterea medie lunară este de 151 milioane lei și cu o tendință clară de încetinire.