Ion Crihan crează deserturi după formule matematice

Este o poveste care inspiră, pentru că Ion Crihan a avut curajul, după ce a emigrat cu părinții lui în Italia și a lucrat în restaurante premiate cu prestigioasa distincție Michelin, să se întoarcă în Moldova și să muncească cu aceeași dăruire, scrie klumea.md.

„Ion era, de asemenea, un muncitor neobosit și un coleg de încredere, cu foame de inovație și într-o continuă căutare a perfecțiunii.” Așa îl ține minte mentorul său, bucătarul-chef Cesare Veronesi. Tot el l-a învățat că patiseria este, în primul rând, o știință, de aceea Ion își respectă cu strictețe calculele, gramajele și timpii. „Încercăm să folosim cât mai puțin zahăr în deserturi. Asta este o politică fermă a noastră.” – spune Ion.

În spatele creației patiserului Ion Crihan stă o muncă greu de imaginat, ani de experiență în unele dintre cele mai bune restaurante din Italia, dar și grijă față de gustul și calitatea fiecărui desert în parte.

artisan

Pe lângă provocarea episodului de a găti două rețete de autor, patiserul și-a asumat riscul de a combina pojghița de lapte cu o spumă de iaurt și miere, sirop de lavandă și ghimbir marinat. Știți și voi acea pojghiță de lapte fiert, care nu e pe placul multora dintre noi. Dar iată că Ion a reușit să reintepreteze acest gust într-o formulă nouă, în stare să-ți dea peste cap percepția. „Ideea a fost să folosesc un produs care multora nu le place și să-l fac apetisant, să-l fac dorit.” Asta i-a reușit lui Ion Crihan datorită abordării sale pragmatice față de patiserie, ca într-o adevărată știință.

artisan

A doua rețetă este nu mai puțin curioasă, cu numele „Cinci stihii ale ciocolatei”. Ion Crihan știe care este formula unui desert perfect. Combinația dintre crocant, dulce, acru și ceva de mestecat, cum ar fi un blat, este secretul care ni l-a destăinuit eroul acestui episod. Rețeta care a creat-o pentru Artizanii Gustului este dovada că această tehnică nu dă greș. Ion s-a bazat pe experiența sa din diferite restaurante, ca să ne prezinte ciocolata în cele mai bune forme ale ei, alternând cinci texturi diferite într-un desert.