Investitorii spun firmelor europene să dezvăluie costurile climatice
Autoritățile de reglementare au încurajat din ce în ce mai mult companiile să facă dezvăluiri voluntare cu privire la modul în care se așteaptă ca schimbările climatice să le afecteze afacerile, iar unele țări, inclusiv Marea Britanie și Noua Zeelandă, fac ca acestea să fie obligatorii.
Investitorii împing marile companii europene să se asigure că costurile „lipsă” ale schimbărilor climatice sunt reflectate corespunzător în situațiile lor financiare, o mișcare care ar putea șterge miliarde de dolari din valoarea sectoarelor de la energie la aviație.
Autoritățile de reglementare au încurajat din ce în ce mai mult companiile să facă dezvăluiri voluntare cu privire la modul în care se așteaptă ca schimbările climatice să le afecteze afacerile, iar unele țări, inclusiv Marea Britanie și Noua Zeelandă, fac ca acestea să fie obligatorii.
Investitorii europeni și americani, care gestionează active în valoare de 9 trilioane de dolari, au trimis un document la 36 de companii cu emisii mari de carbon, în care stabilesc modul în care ar trebui să explice impactul acestora, în conformitate cu acordul climatic de la Paris din 2015.
Investitorii suspectează că bilanțurile existente se bazează pe variabile precum prețurile petrolului, taxele pe carbon și durata de viață a activelor pe combustibili fosili, care sunt incompatibile cu trecerea la emisiile de carbon nete zero, abordată în cadrul acordului de la Paris.
Este clar că investitorii doresc să știe care este planul companiilor de succes, dar care dăunează clima globală, de a se mișca mai departe și de a contribui la combaterea încălzirii globale. Astfel multe companii trebuie să realizeze un altfel de plan, sub formă de un raport financiar, care va arata cât de dependente sunt acele companii de metodele care încalcă preferințele acordului de la Paris. Aceste rapoarte, ar putea șterge interesul investitorilor de a mai conlucra și susține financiar astfel de companii, ce ar putea distruge zeci sau sute de companii, care nu vor reuși să treacă la noua structură de emisii de carbon nete zero.
JPM Morgan Asset Management (parte a JP Morgan Chase & Co JPM.N), Fidelity International și M&G Investments s-au numărat printre 38 de manageri de active care au susținut documentul, potrivit unei copii a scrisorii de însoțire prezentate portalului Reuters de către Grupul Investitorilor Instituționali privind Schimbările Climatice (o coaliție industrială).
„Fie devenim serioși și începem să schimbăm fluxurile de capital către activități aliniate la Acordul de la Paris, fie doar continuăm să vorbim despre asta”, a declarat Natasha Landell-Mills, șef de administrare al managerului de active din Londra, Sarasin & Partners.
Sursa informației: https://www.reuters.com/article/us-climate-change-accounting/investors-tell-european-firms-to-reveal-missing-climate-costs-in-their-accounts-idUSKBN27W0FG