Investiții europene pentru cetățenii din sudul țării / FOTO

Cahul Business Summit – unul dintre cele mai importante evenimente locale, dedicate dezvoltării businessului din regiune, a avut loc în localitatea Roșu, raionul Cahul.

Scopul evenimentului, aflat la cea de-a II-a ediție, este promovarea potențialului economic și investițional din sudul țării, precum și creșterea gradului de conștientizare a gamei extinse de dezvoltare antreprenorială regională.

Nicolae Dandiș primarul municipiului Cahul: „Dacă la prima ediție unii agenți economici erau mai sceptici că unele idei a lor vor fi finanțate, după ce au beneficiat de granturi, fie că sunt treizeci de mii sau cincizeci de mii de euro pentru a-și realiza planurile, cu siguranță acum sunt mai încrezători. Totodată, ei sunt convinși că vor beneficia de finanțare și la alte proiecte. Este foarte important că astăzi sunt prezenți cei care au beneficiat de finanțare ca să vorbească despre impactul acestor investiții, respectiv să-i motivezi  pe alții să creadă în ideile pe care le au și să caute surse de finanțare pentru realizarea lor.”

Summitul a reunit pe aceeași platformă reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, antreprenori, experți, parteneri internaționali și reprezentanți ai misiunilor diplomatice.

Janis Mazekis, Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău: „Vă invit să vă uitați la Europa ca la casa voastră, pentru valori comune, comerț și digitalizare. Să priviți Europa ca noi oportunități de afaceri atunci când doriți să exportați produsele, să promovați regiunea Cahul ca un loc pentru investiții. Sper că eforturile depuse de echipele proiectelor noastre pentru a sprijini reabilitarea infrastructurii din Cahul, vor servi drept premise ca mai mulți cetățeni europeni să viziteze, să rămână și să facă afaceri în Cahul.”

Cahul Business Summit este finanțat de Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat de ATIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cahul, Ambasada Suediei, PNUD Moldova, UNICEF, USAID, Ambasada Elveției și organizația Helvetas, în cadrul proiectului EU4Moldova – Startup City Cahul.

Karin Borovic, Șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Pentru Suedia, Moldova este o țară parteneră foarte importantă, susținem dezvoltarea democratică, integrarea europeană, o dezvoltare pașnică, o dezvoltare economică incluzivă și, de asemenea, îmbunătățirea mediului. În acest context, este important ca Suedia să lucreze cu toate părțile Moldovei, inclusiv cu părțile sudice, iar în regiunea Cahul susținem dezvoltarea afacerilor și vedem potențial în agricultură, în turism, în logistică și astfel sprijinim cooperarea. între universitate, întreprinderile mici și societatea civilă pentru ca moldovenii să-și poată începe afacerile și să aibă un viitor prosper.”

Totodată, în incinta Universității “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, a fost lansat EU Innovation Center Cahul – Inotek.

Centrul va fi un spațiu modern și prietenos, care va oferi acces la cele mai noi tehnologii și instrumente digitale, precum și la programe de formare și instruire adecvate.

Ana Chirița, director Proiecte Strategice ATIC: „Este organizat în două faze, astăzi deschidem prima fază. Avem un spațiu de 300 de metri pătrați din cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, în care elevii, studenții, IMM- urile, antreprenorii, vor urma acele instruiri într-un spațiu complet altfel modificat. După standartele centrelor de excelență din Chișinău și alte regiuni, în care pur și simplu putem să lucrăm și să simțim că putem să creăm în spații mai inovative.”

Centrul deține spații adaptate activităților ce sporesc creativitatea, incluziunea și accesul echitabil la tehnologii si oportunități de dezvoltare pentru beneficiari.

Sergiu Cornea, Rector al Universității de Stat din Cahul „B. P. Hașdeu”: „Domeniul respectiv, digitalizarea, IT-ul în general este un domeniu care se dezvoltă cu pași foarte rapizi, este foarte important să ținem pasul cu acest domeniu. Scopul este ca studentul care finalizează programele noastre să aibă și competențe digitale ca să-și mărească capacitatea de inserțiune pe piața muncii. Ori, fără competențe digitale, astăzi este foarte dificil să te angajezi în orice domeniu, atât privat cât și public.”

Peste 14.000 de copii din regiunea de sud a Republicii Moldova studiază profesiile viitorului, tineri care ar putea să se alăture activităților care vor avea loc la Inotek.

Aproximativ 700 de antreprenori au beneficiat de programele proiectului EU4Moldova- Startup City Cahul.