Inundațiile din UE au „eliminat efectiv” orice speranță de recoltare cu succes
Inundațiile din mai multe țări ale UE din această săptămână au „eliminat efectiv” orice speranță de recoltare cu succes în aceste zone, a avertizat asociația fermierilor din UE COPA-COGECA, în timp ce Comisia Europeană s-a angajat să sprijine sectorul.
Săptămâna trecută au fost înregistrate inundații severe în mai multe state membre ale UE, inclusiv Germania, Olanda, Belgia, Austria și Luxemburg, devastând comunități întregi și ducând la cel puțin 188 de decese.
Pe lângă costul uman, inundațiile mortale au afectat și sectorul agricol, potrivit asociației fermierilor din UE ”COPA-COGECA”, care a declarat că inundațiile au provocat o „perturbare a activităților economice din întreg sectorul agricol”.
Belgia și Germania au fost afectate în mod deosebit, unde ploile au avut un impact puternic asupra clădirilor și fermelor agricole și au dus la recoltele inundate și la eroziunea solului.
Acest lucru a „eliminat efectiv” orice semn al unei recolte reușite în această etapă, a avertizat asociația fermierilor într-o declarație publicată luni (19 iulie).
Acesta a subliniat importanța „unei acțiuni rapide a Comisiei Europene pentru a ajuta și a sprijini toți cetățenii, fermierii și zonele afectate de condițiile climatice din săptămâna trecută”.
Acesta a adăugat că fermierii și agro-cooperativele sunt gata să acționeze pentru a-și ajuta comunitățile, așa cum fermierii din întreaga Europa au demonstrat cu eforturile lor de a ajuta zonele afectate prin mobilizarea tractoarelor, tancurilor și a altor echipamente agricole.
În cadrul unei conferințe de presă, luni, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a exprimat „solidaritatea deplină” cu statele membre afectate de dezastre naturale și inundații.
Prezentând condoleanțe victimelor, el a spus că a discutat cu miniștrii UE la Consiliul AGRIFISH din această săptămână ce se poate face pentru a ajuta fermierii și comunitățile rurale afectate de această criză.
Alte măsuri de sprijin ar putea include avansuri de plăți, precum și scutiri de la anumite obligații pentru fermierii afectați.
Solicitat pentru detalii suplimentare, comisarul a declarat pentru EURACTIV că în prezent este prea devreme pentru a cunoaște amploarea daunelor și că Comisia așteaptă conducerea statelor membre, dar este gata să accepte propuneri bazate pe evaluări individuale ale daunelor.