Întrebarea salariilor anterioare este o „discriminare” a lucrătorilor noi, spune comisarul din UE

Comisarul UE pentru Egalitate, Helena Dalli, a prezentat joi (4 martie) primele norme obligatorii la nivelul UE care obligă companiile să dezvăluie salariile în funcție de tipul de muncă și de sexul angajaților. Obiectivul este de a aborda diferența de salarizare dintre bărbați și femei în UE, în prezent la 14%.

 

Într-un interviu video cu un grup de reporteri, Dalli a explicat că directiva ar interzice companiilor să întrebe candidații despre salariile lor anterioare, întrucât a spus că aceasta ar fi o „formă de discriminare”.

 

CARE ESTE SCOPUL DIRECTIVEI?

 

Vrem să consolidăm aplicarea principiului remunerării egale pentru munca de valoare egală. Face parte din Tratatul de la Roma din 1957 și este completat în 2014 de o recomandare a Comisiei Europene privind transparența salarială. Dar, în ciuda acestor eforturi, principiul egalității de remunerare nu este încă implementat și pus în aplicare pe deplin. De aceea am simțit nevoia unei directive în acest sens.

 

CARE SUNT ELEMENTELE CHEIE ALE PROPUNERII?

 

Este dreptul la informații cu privire la salarizare înainte de angajare, care vizează împuternicirea lucrătorilor în cadrul negocierilor privind salariul în momentul angajării. De asemenea, include dreptul de a solicita informații cu privire la salarizare, care are ca scop asigurarea faptului că lucrătorii se pot compara oricând în timpul relației de muncă cu colegii de serviciu de celălalt sex care desfășoară o muncă egală sau o muncă de valoare egală. Acesta conține raportarea salarială privind diferența de salarizare dintre lucrătorii de sex feminin și bărbați pentru companiile cu 250 de angajați sau mai mult. De asemenea, include evaluarea comună a salariilor în cazul indicațiilor relevante statistic ale inegalităților. În plus, directiva clarifică ce trebuie înțeles prin conceptul de muncă de valoare egală și vom îmbunătăți accesul la justiție și vom consolida mecanismele de aplicare.

 

EXISTĂ POSIBILE SANCȚIUNI PENTRU COMPANIILE CARE NU SE SIMT LEGATE DE OBLIGAȚIILE DE RAPORTARE PRIVIND DIFERENȚA DE SALARIZARE?

 

Evident, vor exista sancțiuni, dar va fi de competența statelor membre să le adopte, deoarece este o directivă. Dar, desigur, vom urmări și atrage atenția și vom analiza cele mai bune practici. Sancțiunile vor trebui să aibă un efect descurajant.

 

CÂND ȘI CUM V-AȚI AȘTEPTA CA INFORMAȚIILE SĂ FIE PUBLICATE?

 

Stabilim scena și spunem că acest lucru ar trebui să se întâmple. Am reușit să găsim un echilibru cu partenerii sociali, dar lăsăm în seama întreprinderilor cum vor implementa acest lucru. Și dacă există motive pentru care angajatul să spună că există discriminare, sarcina angajatorului este de a dovedi că nu discriminează. Acest lucru îl va ajuta pe angajat cu procedurile judiciare, de exemplu. Desigur, aceasta este doar o mișcare mică. Aceasta abordează doar o mică parte a problemei. Dar, luată împreună cu alte inițiative ale Comisiei, sper că în câțiva ani vom vedea o schimbare. Directiva privind echilibrul între viața profesională și viața personală nu este suficientă. Măsura de transparență a salariilor nu este suficientă. Este vorba de aceste directive luate împreună și de alte propuneri pe care trebuie să le facem.

 

CONFORM PRIMELOR PROIECTE, DIRECTIVA A INCLUS INTERDICȚIA ANGAJATORILOR DE A ÎNTREBA CANDIDAȚII DESPRE SALARIILE LOR ANTERIOARE. ESTE ÎNCĂ ÎN VERSIUNEA FINALĂ?

 

Da, este. Plata anterioară nu are nicio influență asupra facturilor și asupra abilităților solicitantului de muncă. Și de aceea credem că acest lucru nu va fi dezvăluit dacă angajatul nu dorește.

 

CUM AȚI APLICA ACEASTĂ INTERDICȚIE, DAT FIIND CĂ ESTE O PRACTICĂ OBIȘNUITĂ DE CĂTRE COMPANII ÎN ZILELE NOASTRE?

COMPANIILE CARE SOLICITĂ ACESTE INFORMAȚII VOR FI SANCȚIONATE SAU SOLICITANTUL DE LOC DE MUNCĂ POATE REFUZA PUR ȘI SIMPLU FURNIZAREA INFORMAȚIILOR?

 

Dacă se va întâmpla, va fi o formă de discriminare, despre care spunem că nu ar trebui să se întâmple. Candidatul poate raporta acest lucru.

 

CE S-AR SCHIMBA PENTRU STATELE MEMBRE?

 

Ei pot examina directiva și poate că le va spori modul de aplicare a transparenței salariale.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/interview/asking-job-seekers-to-reveal-previous-salaries-is-discrimination-eus-dalli-says/