Intrarea în Postul Mare îi trimite pe moldoveni tot mai des în beci. Află ce găsesc acolo

Intrarea în postul Mare îi trimite pe moldoveni tot mai des în beci. Asta pentru că au avut grijă să-și umple rafturile din timp cu de toate: murături, zacuscă, dulcețuri și compoturi, nelipsit este și vinul de casă. Chiar dacă în magazine pot fi găsite astfel de bunătăți, oamenii de la țară preferă produsele preparate de mâna lor.

Victoria Danilescu din satul Hagimus raionul Căușeni,  încă de anul trecut și-a umplut rafturile beciului cu fel de fel de bunătăţi, care au încăput în peste 200 sute de borcane Roșii, ardei, castraveți, compoturi și tot felul de salături, toate își îndulcesc ochiul când intri în beciul femeii care afirmă că toate conservațiile sunt făcute din legumele crescute în gospodărie.

VICTORIA DANILESCU, locuitoarea satului Hagimus, raionul Căușeni: „Când se începe postul noi folosim zacusca. Am ardei. Produsele sunt toate de la mine din grădină. Mai am un fel, foarte greu de preparat, în schimb îi foarte gustos. Ardeii îi coacem și facem mangi, un fel de sos, cum se spune și asta tot conservăm. Mai fac încă un fel de produs, se numește salată moldovenească. Cum facem noi vara salata – roșii, ceapă, ardei, pătrunjel. Asta îi foarte delicios. Acum mai încoace noi am început să facem un fel de mix- bostănei, castraveți, cherry. Iată, astea tot le fac.”

Pe lângă tradiționalele conservele din legume, gospodina casei mai are în beci și tot felul de sucuri și compoturi.

VICTORIA DANILESCU, locuitoarea satului Hagimus, raionul Căușeni: „Asta îi suc de piersic și asta îi suc de caise. Absolut nimic, nici zahăr, nimic. Ecologic, absolut nimic nu avem. Dulceața de cireș albe am îndrăgit-o de când m-am căsătorit, am venit la soacră. Fac gutuie. Înainte când erau copii mici eu făceam foarte multe compoturi, dar copii nu mai vor compot. Ei acum beau sucuri.”

Și ce fel de gospodari fără vin în beci.

„Merlot Cabernet, pe care toți îl preferă. Avem alb, Merlot, negru, roșu.”

Gospodinele spun că dau start sezonului de conserve încă din luna iunie, atunci când încep să pregătească dulceaţă sau compoturi şi finalizează în noiembrie, când pun varza la murat.