Într-un sat din nordul Coastei de Fildeș din Africa, femeile au format o cooperativă pentru a cultiva legume și a-și vinde produsele pe piață, ceea ce le permite să strângă bani pentru familiile lor fără a se baza pe ajutoare.
MARIAM SULUE, secretar al Asociației femeilor Fapaha: „Pe vremea când nu cultivam ceapă, când aveam nevoie de ceva, trebuia să cer cuiva ajutor spunând, îmi pare rău, mă puteți ajuta. Sau îi cer ajutorul soțului meu și dacă el nu are nimic, nu găsesc nimic, decât dacă iau un împrumut de la cineva pe care îl cunosc.”
Proiectul a beneficiat de ajutorul Programului Alimentar Mondial, care le-a oferit instrumente agricole și modalități de a-și vinde produsele la cantina școlii locale.
OLIVIA HANTZ, director de țară al PAM pentru Coasta de Fildeș: „Sprijinim o serie de grupuri de agricultori, alcătuite în principal din femei, oferindu-le mijloacele de a produce prin furnizarea de inputuri agricole, precum și tehnici agricole care să le permită să obțină o mai mare rentabilitate a culturilor lor.”
Proiectul agricol permite, de asemenea, femeilor să devină principalii actori în viața satului. Acestea au obținut un loc important în societatea rurală, care, în general, tinde să fie dominată de bărbați. În timpul colaborării cooperativei cu cantina școlii din sat, în 2022 și 2023, au reușit să producă 25 de tone de legume pe 40 de hectare și 10 tone de leguminoase pe 18 hectare.
JEAN-MARIE BIADA, expert economic: „Femeia care lucrează în grădina de zarzavaturi are deja un loc rezervat în ierarhia nobiliară a satului, așa cum vom spune, această femeie muncește mult, această femeie gestionează singură patru hectare, această femeie reprezintă singură munca a doi sau trei bărbați. Deci, dacă lucrezi în acest tip de mediu înseamnă că ești luat în considerare în societate.”
Potrivit unui studiu finanțat de Regatul Unit în Coasta de Fildeș în 2020, 42,9% dintre femeile din această țară lucrează în agricultură, mai mult decât în orice alt sector. Cu toate acestea, femeile sunt mai vulnerabile în domeniul agricol, deoarece obiceiurile legate de pământ îi favorizează pe bărbați. Doar 8% dintre femei dețin terenuri, față de 22% dintre bărbați.