Intoxicațiile cu ciuperci pot fi evitate

În atenția consumatorilor! În scopul prevenirii cazurilor de intoxicații cu ciuperci, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vine cu un șir de recomandări:

  • Cumpărați ciupercile proaspete numai din locuri special amenajate şi autorizate, ce au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă;
  • Nu procurați produse alimentare comercializate în stradă, pentru a evita intoxicațiile;
  • Nu folosiți în alimentație decât ciupercile bine cunoscute;
  • Nu consumați ciuperci crude;
  • Respectați regimului termic la depozitarea acestora, inclusiv cel de prelucrare termică.

Cele mai frecvente simptome ale unei otrăviri sunt greața, voma, diareea, durerile de abdomen, cefaleea. Pot apărea și dereglări de vedere, transpirație, halucinații, convulsii.

Ele apar în primele 12 ore după consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecințe grave sau chiar deces.

La primele semne ale intoxicației, apelați de urgență serviciul 112.